Péntekig még lehet pályázni energiatakarékos izzókra

A meghosszabbított határidõ szerint péntekig még lehet pályázni energiatakarékos izzókra a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál. Az izzócsere-program keretében a szaktárca 230 millió forint értékben oszt ki energiatakarékos fénycsöveket a nagycsaládosokat, az idõseket, illetve az óvodákat segítõ szervezeteknek.

A szaktárca közleménye szerint a tornateremnyi energiatakarékos fénycsõvel a támogatottak évente összesen 780 millió forintot takaríthatnak meg rezsijükbõl. Ezzel a légkört 23 900 tonnával kevesebb széndioxid szennyezik, s nem mellesleg 6000 hektárnyi erdõ menekül meg, és az erõmûveknek 3,14 megawattal kevesebb áramot kell elõállítaniuk. Mint ismeretes, a hagyományos égõknél a felhasznált energia mindössze 2%-a hasznosul világításként, a többibõl a villanykörtét forrósító hõ lesz. Ha egy család mindössze öt hagyományos, áramfaló égõt cserél energiatakarékos fénycsõre, egy évben 17 ezer forintot takaríthat meg a villanyszámlán.

A program egyik záró rendezvényeként Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtök délelõtt 10 órakor a Nagycsaládosok Országos Egyesületének V. kerületi irodájában energiatakarékos fénycsöveket ad át a rászoruló nagycsaládosoknak – közölték a szaktárcánál.