Pénteken véget ér a tanév, kezdődik a vakáció

Pénteken véget ér a tanév, kezdődik a vakáció
Pénteken a közoktatási intézményekben felkerül a táblákra a vakációt jelző utolsó betű, a V is, és kezdetét veszi a mintegy két és fél hónapos nyári szünet.

A diákok szabadidejének tartalmas eltöltését az idén is több száz színes program, nyári tábor szolgálja. A közoktatásban több mint 1,7 millió gyermek kezdi meg nyári pihenését. A szaktárca tájékoztatása szerint az általános iskolákban 809.160, a szakiskolákban 123.192, a speciális szakiskolákban 9.773, a gimnáziumokban 200.026, a szakközépiskolákban 242.016 diák zárja a tanévet pénteken.

Sárváry István, a Táboroztatók Országos Egyesületénekelnöke az MTI-nek elmondta: náluk háromszázötven tábor közül válogathatnak az érdeklődők. A legnépszerűbbek évek óta a számítógépes és a nyelvi táborok, valamint a sport- és lovastáborok. Keresettek ugyanakkor a napközis táborok is. A bentlakásos táborok általában 7-12 naposak, a napközis táborok 5 napra kínálnak elfoglaltságot a vakáció idejére. Áruk programtól függően igen változatos lehet, a napközis táborok ára 15 ezer forint körül mozog, míg a bentlakásos táborokért általában 40-90 ezer forintot kell fizetni. Nem telik gondtalanul a nyár azoknak, akik évismétlésre kényszerülnek, nekik a napfényes hetekben is időt kell fordítaniuk a tanulásra. A legfrissebb adatok még nincsenek meg a bukásokról, az előző tanévben összesen 34.158 diákot utasítottak évfolyamismétlésre.
A következő tanév 2008. szeptember 1-jén kezdődik meg.