Pénteken forgalomba áll az első két FLIRT motorvonat

A MÁV által megrendelt harminc FLIRT típusú motorvonat első két példányát leszállította a Stadler. A két motorvonatot a vasúttársaság pénteken menetrend szerinti forgalomba állítja a Budapest-Pusztaszabolcs-Dunaújváros vasútvonalon.

A két cég 2006 márciusban kötött szerződést a 30 motorvonat leszállítására. A Stadler a továbbiakban is havi két FLIRT-öt ad át, így a megállapodást 2008 márciusáig teljesíti – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a MÁV Zrt. csütörtöki közleményében.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatai alapján a FLIRT típusú vonatok megkapták a magyarországi forgalomba helyezéshez szükséges engedélyt. A most megszerzett típusengedély a későbbiekben Magyarországra érkező FLIRT vonatok mindegyikére érvényes lesz. A karbantartást végző pusztaszabolcsi bázis a vonatok forgalomba állításával egyidőben szintén megkezdi működését.

A most átadott két motorvonatot a vasúttársaság a Budapest-Pusztaszabolcs-Dunaújváros vasútvonalon április 6-án forgalomba állítja. Az első két FLIRT – egybekapcsolva – a Déli pályaudvarról 9 óra 50 perckor fut ki utasaival Dunaújváros felé – olvasható a közleményben.

A négy kocsiból álló FLIRT motorvonaton összesen 211 ülő- és 164 állóhely van, a jármű két oldalán elhelyezett hat-hat ajtó segíti a fel- és leszállást. A FLIRT maximális sebessége 160 kilométer per óra. A jármű teljes hosszában akadálymentesen átjárható utastér, légkondicionálás, illetve videokamerás felügyelet lesz. Az utas-tájékoztatás műholdról vezérelt, kívül és belül is látható vizuális, valamint hangos tájékoztató rendszerrel történik majd.