Pénteken dől ez az RMDSZ és az MPP választási együttműködése

Eredmény egyelőre nem született a csütörtök délutáni egyeztetésen, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) péntek délelőttig várja a Magyar Polgári Párt (MPP) válaszát a belső koalícióra vonatkozó javaslatukkal kapcsolatosan. A két szervezet Marosvásárhelyen tárgyalt az őszi parlamenti választásokon való közös fellépés lehetőségéről. Az együttműködés alapelveivel mindketten egyetértettek, mindössze a befutó helyek számát illetően nem jutottak egyezségre.

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Független Hírügynökséget arról tájékoztatta: a helyhatósági választásokon elért eredmények arányában, két biztos befutó helyet ajánlottak fel a Szász Jenő vezette pártnak, egyet Hargita, egyet pedig Kovászna megyében. Más körzetekben is egyeztethetnek MPP-jelölt indulásáról, olyan választókerületekben, ahol a siker nem vehető biztosra. Erről azonban konkrétumok szintjén nem esett szó, ugyanis az MPP vezetője a két székely megyében több befutó helyet kért, amire az RMDSZ nem volt hajlandó. “Úgy a tisztességes, hogy a biztos és a bizonytalan helyeket is egyenlő arányban vállaljuk fel” – vélekedett Kelemen Hunor.

A polgári pártnak péntek délelőtt 11 óráig juttatja el válaszát a szövetséghez.

Az RMDSZ ajánlata szerint az MPP parlamentbe bejutó politikusai önálló frakcióban tevékenykedhetnek, a szavazáskor pedig saját értékeik szerint dönthetnek és csupán a romániai magyarság egységes politikai fellépését érintő kérdésekben kellene közös álláspontot képviselni.