Példátlan büntetés hóvirágszedés miatt

Felfüggesztett börtönbüntetést kaptak azok a hóvirágszedők, akiket hétfőn értek tetten a természetvédelmi őrök a Bükkben. A hat vádlottat gyorsított eljárásban állították a Miskolci Városi Bíróság elé pénteken. A vád ellenük természetkárosítás és lopás vétsége volt. Több mint háromezer szál hóvirágot szedtek le, amelynek eszmei értéke szálanként 10 ezer forint. Az okozott kár így több mint harmincmillió forint volt.

A hat vádlott közül öten öt év börtönbüntetést kaptak két évre felfüggesztve. A hatodik pedig hét hónap börtönbüntetést kapott három évre felfüggesztve. Mindannyian azt vallották, saját maguknak szedték a virágokat, nem eladásra, és fogalmuk sem volt arról, hogy hóvirágot szedni egy uniós rendelkezés szerint 2001-től tilos.

A Bükki Nemzeti Park hűtőjében fagyasztották le azt a háromezer szál hóvirágot, amelyet a virágszedőktől elkoboztak. Az eljárás a nemzeti park feljelentése nyomán indult. A harmincmillió forintos kár egy része megtérült, hiszen azokat a virágokat, amelyeket hagymástól téptek ki a földből (50-100 virághagymát) a természetvédelmi őrök visszaültették az erdőbe. Helyüket műholdas nyomkövetővel megjelölték, hogy jövőre ellenőrizhessék, kigyökereztek e. A bíróság ítélete jogerős.