Magyarország

2010.05.13. 17:41

Csökkent az építőiparban a felszámolások száma

<p>Áprilisban 310 építőipari cég ellen indult felszámolási eljárás, ami 53-mal kevesebb a márciusinál, de 21-gyel több az egy évvel korábbinál - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.</p>

A számok azt is megmutatják, hogy a 12 havi növekedés 7,2 százalék, szemben a magyar gazdaságban regisztrált 2,1 százalékkal. Az "adósságszédelgők" növekvő aktivitását olvassa ki az Opten abból, hogy áprilisban 648 új céget alapítottak az ágazatban, míg tavaly ilyenkor csak 492-t.


A nemzetgazdaság egészében az építőipar fertőzöttsége a legnagyobb, itt indul a legtöbb felszámolási eljárás vállalkozásokkal szemben, az Opten adatai szerint áprilisban 310 került ebbe a helyzetbe. Ez 53-mal kevesebb a márciusinál, amiből a céginformációs szolgáltató szerint - a szezonális ingadozások miatt - nem szabad messzemenő következtetést levonni. Abból azonban igen, hogy az első negyedévben 15 százalékkal nőtt a felszámolások száma a 2009. elejihez képest.

Az áprilisi növekedés - éves kitekintésben - 21, ami 7,2 százaléknak felel meg, szemben a gazdaság egészére jellemző 2,1 százalékos gyarapodással. Éves csúcsot állítottak be a végelszámolásokkal: a tavaly áprilisihez képest 36-tal, 20,5 százalékkal több céget zártak be tulajdonosaik. Ez 25-tel több, 211 eljárás a márciusinál.

Ezzel párhuzamosan csaknem harmadával több, 648 új építőipari céget alapítottak áprilisban, miközben országos átlagban csökkent az új társaságok létrehozásának száma. Az Opten szerint az újonnan bejegyzett építőipari vállalkozások egyharmadában található olyan tulajdonos vagy vezető, akinek köze van korábban korábban felszámolt céghez. Ez az adósságszédelgők növekvő aktivitására utal - vonták le a következtetést az Optenben.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!