Peking: “reális” megoldásra van szükség a Tajvannal való újraegyesítés kérdésében

    Trebitsch Péter, az MTI tudsítója jelenti: Peking, 2012. május 30., szerda (MTI) – Kína területi integritására és szuverenitására nem volt hatással a Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolat az elmúlt tíz évben – állapította meg szerdán a kínai kormány tajvani ügyekben illetékes hivatalának szóvivője, s felvetette, az újraegyesülés formájára “reális” megoldást kell találni.

 

Tajvan első számú emberének, Ma Jing-csiunak (Ma Ying-jeou) az utóbbi időben hangoztatott “egy ország, két terület” elgondolása hallatán Peking nem csodálkozott, mivel az összhangban van a korábbi politikával – jegyezte meg kérdésre Jang Ji (Yang Yi) szóvivő.

Pozitívnak és a békés kapcsolatokat elősegítőnek nevezett minden olyan nyilatkozatot, elgondolást vagy politikát, amely elfogadja, hogy csak egy Kína létezik, s a Tajvani-szoros két partja közötti viszony nem azonos szuverén államok viszonyával.

A tájékoztatón elhangzott, a szárazföldi Kína és Tajvan közötti politikai különbségek széles körben ismertek és Peking mindig is a közös érdekekre alapozottan kívánta ezeket kezelni. Jang kifejtette, a közös megértés fokozására és olyan légkörre van szükség, amely a jövőben politikai tárgyalásoknak kedvezve elősegíti e különbségek rendezését.

Arra a kérdésre, amely a tajvani elnök közelmúltbéli nyilatkozatára utalt, miszerint Németország újraegyesítése például szolgálhat a két fél számára, Jang megjegyezte, a helyzet a szárazföld és Tajvan között különbözik (a németországitól), s úgy vélte, a két félnek együtt – valamennyi kínai érdekét szem előtt tartva – reális megoldást kell találnia.

Jang Ji a tajvani ellenzéki párt, a Demokratikus Haladás Pártja (DPP) szerepéről szólva leszögezte, a legnagyobb akadályt a szárazföldi Kína és a DPP között a párt függetlenség melletti elkötelezettsége jelenti.

“Reméljük, hogy a DPP figyelembe veszi a tajvani emberek vágyát a békére, a stabilitásra és a fejlődésre” – jegyezte meg a szóvivő azzal, hogy Peking szerint a közeledés kulcsa a párt kezében van, ami “annak az akadálynak a lebontása, amelyet önmaga emelt”.