Peking a dalai lámával való találkozás elkerülésére szólította fel Obamát

“Súlyosan aláásná” Kína és az Egyesült Államok kapcsolatát, ha Barack Obama amerikai elnök találkozna a dalai lámával – figyelmeztette Washingtont kedden Peking.

A tibeti spirituális vezetõ februárban tíznapos amerikai látogatásra indul, de a Fehér Ház azt még nem közölte, hogy az amerikai elnök találkozni fog-e vele.
Az amerikai elnök, és a dalai láma találkozása “súlyosan aláásná a kínai-amerikai politikai kapcsolat alapjait” – jelentette ki a kínai kommunista párt egyik magas rangú tisztségviselõje. A dalai lámával tartott kapcsolatokért felelõs politikus egy sajtókonferencián kijelentette, hogy a találkozó “biztosan veszélyeztetné a bizalmat, és az együttmûködést” a két ország között.

Az erõs hangú kijelentést azelõtt tette Peking, hogy az Egyesült Államokba, és Washingtonba látogatna a dalai láma. A Fehér Ház eddig nem jelentette be, hogy Barack Obama elnök találkozni fog-e a tibeti spirituális vezetõvel. Obamát 2009 novemberében sok kritika érte otthon, amiért elsõ hivatalos kínai látogatása elõtt elkerülte a találkozást a dalai lámával, látszólag azért, hogy ne sértse meg a kínai kormányzatot.

Az erõs hangú figyelmeztetést azután tette Peking, hogy a két ország kapcsolata feszültté vált a Tajvannak szánt amerikai fegyvereladások, a Google hackervádjai, valamint Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek az internet szabadságáról szóló, Kínát kritizáló beszéde miatt.