Pécsi felvezető: statisztika, kondíció

Akt.:
Pécsi felvezető: statisztika, kondíció
Pécsi felvezető: statisztika, kondíció
A labdarúgó OTP Bank Liga NB I 27. fordulójában pénteken 18 órától a Pécsi MFC-Matias vendége lesz a Diósgyőri VTK együttese.

A két csapatban sok a közös vonás, tavaly még mindketten a másodosztályban szerepeltek, és az NB II-ben megszerzett bajnoki cím után az ősszel remekül teljesítettek az élvonalban, tavasszal viszont… Az idén eddig lejátszott 9-9 bajnokin egyaránt 6-6 pontot szereztek, a különbség csupán annyi a megszerzett pontok tekintetében, hogy a Diósgyőr két meccsen gyűjtötte össze ezt a termést (2 győzelemmel), a Pécs pedig négy találkozón (1 győzelemmel és 3 döntetlennel). A két gárda ráadásul ugyanannyi ponttal áll a tabellán, a szomszédok közötti sorrendet, a több győzelem dönti el a DVTK javára. A mecsekaljaiak március 17-én, a diósgyőriek pedig március 24-én aratták legutóbbi győzelmüket, és mindkét helyen egy hónapja, ugyanazon a napon, április 2-án köszöntek el attól a helyi kötődésű vezetőedzőtől, akik az élvonalba juttatták a csapatokat.

A “raklapnyi” párhuzam szinte “magától adná”, hogy ebből döntetlen kerekedik ki. Ez azonban aligha lenne jó a hazai játékosoknak, akik még az előző forduló előtt olyan ultimátumot kaptak a milliárdos vagyonnal rendelkező klubtulajdonostól, Matyi Dezsőtől, hogy amennyiben a az utolsó 5 fordulóban nem szereznek legalább 10 pontot, akkor egyik játékos sem kap egyetlen fillér prémiumot sem tavasszal (az ultimátumos első meccsét, a múlt héten, Kaposvárott elvesztette a Pécs, így négy bajnokijuk maradt arra, hogy összekaparjanak 10 pontot, és mivel a Diósgyőrön kívül még a Debrecennel, a Győrrel és a Honvéddel játszanak, így nagyon kéne egy hárompontos alap, hogy leegyen esélyük a prémiumra).

“Csak” kínos

A DVTK-nak, a csapatot jelenleg irányító szakvezetőnek, Szentes Lázárnak más miatt kellene ponto(ka)t szereznie, azért, hogy öt vereség után némi sikerélményhez jussanak, és szakmai igazgatójuk elkönyvelhesse első diósgyőri pontját. A csütörtökön délelőtt megtartott meccs előtti sajtótájékoztatón Szentes Lázár arra a kérdésre, hogy több mint kínos-e számára a zsinórban összeszedett négy vereség, így válaszolt:

– Vegyük le a több szót, és maradjunk csak a kínosnál. Kínos, mert gyűlölök veszíteni, és mert az embert az eredmények alapján ítélik meg. Mivel számítottam erre a kérdésre, itt van nálam az értékelési rendszerünk eredménye, amely 29 oldalon tárgyalja aprólékosan szétszedve a legutóbbi, Debrecen elleni bajnokit, és ebből kiderül, hogy hogyan vesztettük el a meccset. De ezzel én nem mehetek a média elé, minden szurkoló elé, azt kérve, hogy ne azt nézze, hogy kikaptunk 2-0-ra, mert a statisztika alapján mindenben legyőztük a Debrecent. Így aztán hiába mondanám, hogy az index számok alapján, amelyet a játékosok teljesítményének osztályozására ad a rendszert, csapatunk legjobbja Seydi volt, aki jobb jegyet kapott, mind a debreceniek legjobbja, a két gólt szerzett Coulibaly, ez nem vigasztalna senki, ahogy az sem, hogy amíg nekünk 22 lövésünk, addig ellenfelünknek csak 9, hiszen végül ők nyertek két góllal. Ezeknek a statisztikáknak az elemzésével én órákat foglalkozom, azért, hogy olyan információkat nyerjek ki ebből, amit a következő heti edzésmunka során használni tudok.

Euró ezrekbe

Arra a felvetésünkre, hogy ezekhez az információkhoz belátható időn belül hozzájuthatnak-e majd a szurkolók is, hogy lesz-e olyan egységes mérőrendszer a fociban, akár Európában, akár Magyarországon, mint amilyen más sportágakban, például a kosárlabdában már van, Szentes Lázár azt válaszolta, hogy ennek a rendszernek a licence euró ezrekbe kerül, így mostanában aligha lesz (a statisztikai lapok egy részét ugyan betekintésre megmutatta a helyszínen lévő újságíróknak, de a kamera elől már eltakarta). Azt is megtudtuk az edzőtől, hogy Diósgyőrben néhány hete használják ezt a rendszert. A statisztikával kapcsolatban arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit lehet a mostani mérkőzésre ebből felhasználni.

– A Debrecen ellen a végjátékban voltak súlyos problémáink, amikor rossz megoldásokat választottunk – mondta Szentes Lázár. – A statisztikai adattömeg segít, de emellett fontos az edzői szubjektum is, utóbbi a döntő, hiszen az a lényeg, hogy az adatokból mit hoz ki az edző.

A DVTK szakvezetője a mérkőzések hajrájában bekapott gólokról is szót ejtett:

– A kondicionális állapottal függ össze, hogy hajrában kaptunk gólokat, hogy a mérkőzések utolsó negyedóráiban a megmozdulásaink sikeressége visszaesett – mondta a tréner, aki arra a felvetésre, hogy ezért mennyire tehető felelőssé a csapat spanyol erőnléti edzője, a következőket válaszolta: – Ez kényes kérdés, két dolgot kell finoman érinteni: van egy kondicionális edzőnk, de nem száz százalékban az ő kompetenciája a csapat erőállapotának a kézben tartása. Most sem az, és korábban sem volt az, így az ő nyakába varrni ezt nem lehet. Mivel nem egy személyhez köthető a csapat kondijának állapota, vissza lehetne utalni ara, hogy az előző stáb hogyan végezte a munkájának ezt a részét, de ezt nem azért mondom, mert vissza szeretnék nyúlni, maradjunk inkább annyiban, hogy azon dolgozunk, hogy ez ne így legyen.


A csapatról

Csütörtökön délelőtt 16 mezőnyjátékossal és két kapussal kelt útra a DVTK labdarúgócsapata, a Pécs elleni élvonalbeli bajnokira. Az utazó keret tagjai: Tajti, Rakaczki (kapusok), Vági, Vadász, Rakovic, Frizoni, Abdouraman, Fernando, Sekour, Takács P., Dobos, Gohér, Gallardo, Seydi, Tisza, Bacsa, Luque, Bogáti (mezőnyjátékosok).     

Szentes Lázár szakmai igazgatótól megtudtuk, hogy Rados és Gal sérülés miatt nem játszhat, Nagy T. pedig sárga lapos eltiltás miatt. Mivel utóbbi két labdarúgó belső védő, így ennek a csapatrésznek a felépítése tűnik a legnehezebbnek. Erről Szentes Lázár annyit mondott: “több variációt is megnéztem, holnap kiderül, hogy jól döntöttem-e erről”.

A DVTK várható kezdőcsapata: Tajti – Vági, Rakovic, Sekour, Frizoni – Takács P., Abdouraman – Tisza, Fernando, Luque – Seydi.


Benczés a statisztikáról

A DVTK csapatának korábbi vezetőedzőjét, Benczés Miklóst azzal kerestük meg, hogy az ő idején rendelkezésre állt-e már a Szentes Lázár által elmondott statisztikai mérőprogram.     

– Igen a tavaszi összes bajnokiról készült ilyen, vagyis az elmúlt két hónapban már használtuk ezt – válaszolta Benczés Miklós. – És biztos igaza van abban Szentes Lázárnak, hogy minden statisztikai mutatóban jobb volt a csapat a Debrecen ellen, ezt én is így láttam a helyszínen, nézőként. Érdekességként mondom, hogy amikor az irányításom alatt a Kecskeméttől, a Siófoktól és a Videotontól kikaptunk a tavaszi bajnokikon, akkor is jobb statisztikáink voltak mint ellenfelünknek, ez is megerősített abban, hogy jó úton járunk. Sajnálom, hogy ez nem került elő, amolyan érvrendszert alátámasztó bizonyítékként, amikor a Siófokon mutatott produkcióra keresték a választ. Bár több embertől is hallottam, hogy a csapat kondicionális állapotára vezetik vissza az elmúlt hetekben a hajrában kapott gólokat, de szerintem az összefüggést máshol kell keresni, mert az általam irányított öt meccsen csak egyetlen találatot kaptunk a hajrában. Akkor, amikor Pápán nyertünk, kétgólos előnyünknél a támadásunk közben az egyik védőnk rosszul passzolt, és ebből lett ziccere ellenfelünknek.


A diósgyőri edzőjelölt megnézi a Pécs meccset

Miután Szentes Lázár, a DVTK szakmai igazgatója a csütörtök délelőtti, a Pécs elleni bajnoki meccs előtti sajtótájékoztatóján utalást tett arra, hogy pár órán belül változhat edzőhelyzet a csapatnál megkérdeztük erről Dudás Hunort, a DVTK ügyvezetőjét.Sporthírek