Pécsett tartja jövő évi ülését az Európai Kulturális Parlament

Pécsett tartja jubileumi, 10. ülését az Európai Kulturális Parlament – erről egyeztetett Karl-Erik Normann, a szervezet elnöke Páva Zsolttal, Pécs polgármesterével hétfőn délelőtt. A háromnapos kulturális parlamenti ülést várhatóan jövő októberben rendezik meg, a pécsi konferencia- és koncertközpontban.

A bama.hu hírportál információi szerint a 2001-ben az Európai Unió védőszárnyai alatt életre hívott szervezet történetében még sosem történt meg, hogy olyan városban tartsák a szervezet ülését, amely az előző évben kulturális főváros volt. Pécs esetében ez fog történni, és mint Karl-Erik Norrman, az EKP elnöke hangsúlyozta, döntésükkel bizonyítani szeretnék, hogy Pécs nem kerül le 2010. december 31-én Európa kulturális térképéről, mert értékelik az eddig erőfeszítéseket.

A parlamenti kihelyezett ülés lehetséges helyszínei között volt még Tbiliszi, Ferrara és Maastricht, mégis Pécs városát választották, részben a kultúrfővárosi évad teljesítménye, részben a kulturális sokszínűsége miatt, de az is közrejátszott a döntésben, hogy fiatal EU-tagállam városáról van szó. Arról, hogy mi lesz a legfontosabb téma az Európai Kulturális Parlament pécsi kihelyezett ülésén, még nem döntöttek, annyi azonban biztosnak tűnik, hogy az egyik workshop a kulturális főváros utáni életről fog szólni.