Pécsett szigorú költségvetést készítenek – az EKF nincs veszélyben

Feszes, szigorú és megtakarításokra épülõ lesz Pécs 2010-es költségvetése – közölte kedden sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Az önkormányzat idén 58,4 milliárd forintos költségvetési fõösszeg mellett 3,7 milliárd forintos hiánnyal számol, de a polgármester szerint 2010-ben biztosan nem kerül csõdbe a pécsi helyhatóság.

Véget ért a Kánaán – fogalmazta meg az idei évre várható legfontosabb változást a keddi sajtótájékoztatón Szebellédi István, a pécsi önkormányzat által felkért tanácsadó. Hozzátette, 2010-ben Pécsett megszûnnek az automatikusan kifizetett béren kívüli juttatások és az önkormányzat a feladatok ellátását végzõ intézmények finanszírozásában centralizált döntéseket fog hozni. Az önkormányzati intézmények csak azt a forrást kapják meg, ami az általuk ténylegesen ellátott feladat megvalósításához kell, ami tervezhetõ mûködést, és az eddig megszokott, költségvetési szempontból fegyelmezetlen intézményirányítás megváltozását eredményezi.

Páva Zsolt hangsúlyozta, áttekintették és felülvizsgálják az önkormányzati intézményekben kötött kollektív szerzõdéseket, mivel azok számos, a költségvetésben nem rögzített többletkiadást tartalmaztak az önkormányzatok számára. A politikus kiemelte, a változások fõleg a béren kívüli juttatásokra, a prémiumokra, extra ruhapénzekre vonatkoznak majd, de az alkalmazottaknak járó cafeteria összege is változik. Az önkormányzat ugyanis nem tudja vállalni az ezekre kiszabott adókat, ami azt jelenti, hogy nettó összegben csökken a közalkalmazottaknak kifizethetõ cafeteria.

A pécsi költségvetéssel kapcsolatban Szebellédi István elmondta: 3-4 milliárd forint olyan indokolatlan pénzkiadás van a rendszerben, amit lassan, fokozatosan vissza lehet fogni anélkül, hogy az önkormányzati feladatok ellátása veszélybe kerülne. Mivel az önkormányzat az idei évre tervezett 3,7 milliárd forintos hiánynál – ami a tavalyról áthozott 1,9 milliárdos hiányból, az áfa-emelés csaknem 900 milliós többletterhébõl és az állami normatívák összesen 1,6 milliárdos csökkenésébõl áll össze – magasabb az önkormányzat által lehívható hitelkeret, így a február 11-i közgyûlés elé terjesztendõ költségvetési rendelet végrehajtható.

Pécs nincs és idén nem is lesz csõdközeli helyzetben – nyugtatta meg a sajtót Páva Zsolt polgármester, aki hangsúlyozta: nem tervezik intézmények bezárását, de az Európa Kulturális Fõvárosa program építkezéseit követõen – az új épületek átadása után – az intézményrendszerben biztosan lesznek átalakulások. Páva Zsolt aláhúzta, az Európa Kulturális Fõvárosa programsorozat végrehajtását nem veszélyezteti a költségvetési takarékosság: a kulturális seregszemle sikeréhez minden feltételt biztosít az önkormányzat.