Pecsét

Pecsét
Ha van könyv, amit érdemes elolvasni, az Sánta Ferenc Ötödik pecsét című műve. Ha van film, amit érdemes megnézni, akkor az a regényből készült adaptáció, olyan színészlegendákkal, mint Őze Lajos, Latinovits Zoltán, Márkus László és Dégi István. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Éppen utóbbi mondja a hatalomgyakorlás lehetséges módjáról, nem tisztelet illeti-e azt a vezetőt, aki meg van győződve arról, hogy az ő elképzelése a helyes és ezért másokat is a helyes útra akarja terelni, hogy ami jót ő elképzelt a világról, az valóra is váljon. Csodálatos és félelmetes utazás a könyv és a film az emberi jellemek világában, ahol lehet hősként elhullani és megalázottként mások életét védve tovább létezni. Ha a Dégi István által mutatott figura érvrendszerét figyeljük, teljesen érthető, miért nem érti vagy nem akarja érteni a kifelé egységet mutatni kívánó kormány a pedagógusok érveit.

Egykor több tanárunk is volt, majdnem mindannyian tévedhetetlenek, hiszen az ő birtokukban volt az a tudás, amit nekünk szerettek volna átadni. Egyikük egyszer mondott egy hülyeséget és valamelyikünknek volt mersze ezt szóvá tenni. Elgondolkodott, majd azt mondta, magának van igaza, elnézést kérek. Onnantól kezdve bárhová követtük volna.

Bánhegyi Gábor
hirdetés
hirdet�s