Friss hírek

2007.12.14. 14:51

Karácsonyig tart a "Megbocsátás hete"

<p>Az őszi országosan meghirdetett könyvtári "Megbocsátás hete" rendezvény után, decemberben ismét büntetlenül vihetik vissza a feledékeny olvasók a kikölcsönzött könyveket. A könyvtárak saját hatáskörben döntik el, hogy csatlakoznak-e a megbocsátási akcióhoz - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) elnöke.</p>

Több ezer kötetet visznek vissza évente az olvasók a könyvtári "Megbocsátás hete" kezdeményezések keretében. A könyvtári "megbocsátás" praktikusan azt jelenti, hogy az olvasónak nem kell késedelmi díjat fizetnie még akkor sem, ha több éve kölcsönözte ki a könyvtári példányt. Ez bizonyos esetekben akár több ezer forint elengedését jelentheti, mondta el érdeklődésünkre az IKSZ elnöke.

Fodor Péter a Szabó Ervin Könyvtár főigazgatójaként kiszámolta, hogy saját intézményében ez az olvasóbarát gesztus idén 300 ezer forintos bevétel-kiesést eredményezett. Ez az akció azonban más szempontból viszont kifizetődő, tette hozzá Fodor Péter. Több száz olyan kötetet tudnak újra kölcsönözni az olvasók, amikről a könyvtár már szinte lemondott.

Kérdésünkre válaszolva Fodor Péter elmondta: nincs felmérés arról, hogy hány könyvtárban és mekkora időintervallumban hirdették meg december 10-és 22-e között a szimbolikus gesztusként is értékelhető "Megbocsátás hete" akciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!