Pazarlás német módra: 1200 méteres bicikliút 3,3 millió euróért

A világ legdrágább kerékpárútjának titulálta szombaton a német Bild címû lap azt az 1200 méter hosszú gyalogos- és bicikli utat, amelyet a hamburgi városvezetõk akarnak megépíttetni az Elba partján.

A környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevõ projektre 3,3 millió eurót (csaknem 890 millió forintot) szavazott meg a konzervatív-zöld városvezetés. A tervezett beruházás mindössze 1200 méter hosszú utat jelent. A német napilap arra emlékeztet, hogy míg az államkincstár kong az ürességtõl, Hamburgban méterenként 2750 euróért (730 ezer forint) épül majd meg az út.

Magyarázat is van persze a magas árra. Az útvonal miatt két hidat is építeni kell. Emellett a biciklis- és gyalogút a városi piac területén halad át. Emiatt pedig változtatni kell a piac parkolási rendjén, új helyeket kell kialakítani az autóknak. AZ ellenzék tiltakozik a beruházás ellen. Szerinte ugyanis más útvonaltervet kellene megvalósítani a pénzbõl. Évente a város büdzséjében mindössze 10 millió euró van kerékpárút fejlesztésre. Ennek pedig most egyharmadát költenék el egy kis szakasz építésére.
– Független Hírügynökség –