Pavol Fresót választották Mikulás Dzurinda utódjául az SDKÚ-DS tisztújító kongresszusán

Pozsony, 2012. május 19., szombat (MTI) – Pavol Fresót, a pozsonyi kerület megyefőnökét választotta meg új pártelnöknek a jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS) a szombaton Zólyomban tartott tisztújító kongresszuson.

Pavol Freso, a kétszeres volt kormányfő Mikulás Dzurindát váltja az elnöki poszton.

A választáson hárman indultak: Fresón kívül Lucia Zitnanská volt igazságügyi miniszter és Viliam Novotny parlamenti képviselő. Mivel az első körben a jelöltek egyike sem tudta megszerezni a szavazatok több mint 50 százalékát, második fordulót tartottak Zitnanská és Freso részvételével. A tisztújító kongresszuson végül Pavol Freso győzött 242 szavazattal, míg Lucia Zitnanská 154 voksot szerzett.

Pavol Freso 2006-ig az akkori szlovákiai politikai életben viszonylag nagy befolyással rendelkező, ám a választásokon rendszerint gyenge eredményeket elérő Demokrata Párt alelnöke volt, majd a két párt egyesülése után került az SDKÚ-DS elnökségi tagjai közé. Megválasztása elemzők szerint nem számít meglepetésnek, ám sok kérdést vet fel. Ezek közül a legtöbb vitát az váltja ki, hogy sikerülhet-e újjáélesztenie a márciusi parlamenti választások legnagyobb vesztesének tartott pártot, amely 1998-as alapítása óta a legerősebb jobboldali erőnek számított, de a legutóbbi felmérések szerint jelenleg már a parlamentbe jutáshoz szükséges támogatottsággal sem rendelkezik.

Mikulás Dzurinda a párt megalakítása óta töltötte be az elnöki tisztséget. Pozíciója az utóbbi 2-3 évben gyengült meg, amit az is bizonyított, hogy a 2010-es parlamenti választások idején, bár a párt élén maradhatott, az első helyet az SDKÚ-DS listáján már a politikai újoncnak számító Iveta Radicová kapta meg.

– MTI, Starovic Tibor –További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek