Patkánymérget találtak a romlott állateledelben

Beteg kutya - Illusztráció
Beteg kutya - Illusztráció
Patkánymérget tartalmaznak azok az állateledelek, amelyek legalább 14 kutya és macska halálát okozták az Egyesült Államokban és Kanadában, jelentették be pénteken.

Az eledelt gyártó kanadai cég még a múlthéten hatvan millió doboznyi terméket vont vissza a boltokból. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogyan kerülhetett a méreg az ételbe.

A mérget egy New York-i laboratóriumban mutatták ki az állateledelekből származó mintákban. A vegyszer veseproblémákat okoz a macskáknál és kutyáknál, és több országban patkányméregként alkalmazzák. Használata az Egyesült Államokban tiltva van.

A terméket gyártó kanadai Menu Foods pénteken úgy nyilatkozott, hogy nem tudják honnan került az eledelekbe a mérgező anyag. Az Egyesült Államok szövetségi élelmiszerellenőrző ügynöksége (FDA) sem tudta megmondani hogyan fertőződtek meg a termékek. Az ügynökség még nyomoz az ügyben.

Az ABC amerikai televíziós társaság információi szerint a mérget megtalálták abban a Kínából származó búzában, amit az eledelek készítésénél felhasznált a cég. Összesen majdnem száz termék érintett az ügyben.

A Menu Foods jelezte, hogy kártalanítja azokat az állattulajdonosokat, akiknek állatai elhullottak, vagy betegek lettek a fertőzött tápoktól. A cég eddig 14 elhullott állatról tud, de arra számítanak, hogy ennél jóval több kedvenc eshetett áldozatul.