Pataki könyvek és a nanotechnológia

Történelmi jelentőségű Putyin orosz elnök február 28-március 1. közötti látogatása, melynek konkrét eredményei várhatók a mi térségünkben is az elkövetkezendő időszakban.

Ennek jelentőségéről kérdeztük meg az eseményeken járt néhány megyei résztvevőt. 

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke a politikai részével nem kívánt foglalkozni, mondván : az legyen a politikusok dolga. – Az mindenképpen örvendetes tény, hogy a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárból “hazajöttek” a pataki könyvek. Igaz a beazonosított 146-ból csak tízzel kevesebb, azaz 136 érkezett meg, de ezen most ne keseregjünk – hangoztatta.

A javuló orosz-magyar viszonynak köszönhetően lesz remény arra, hogy ezek sorsa is rendeződjön. Akadt ilyenre már a múltban is példa, hiszen 1972-ben 15 festményt adtak vissza, bár ez akkor nem a nyilvánosság előtt történt. Nem tettünk tehát le a hiányzó 10 kötet visszaszerzéről és esélyt látok arra, hogy kulturális értékeinket is vissszakaphassuk. A Magyar Nemzeti Múzeumban június 15-én záruló kiállítás teljes anyagát megtekinthetik majd az érdeklődők a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárában, így a pataki kollégium diákjai augusztus 18.-20. között megrendezendő világtalálkozóján jelenlevők is, amelyre 11 ezer pataki diáknak küldenek meghívót.

Reális értékelés

Gyárfás Ildikó, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke elsőként azt emelte ki, hogy a Putyin-látogatás során írták alá azt a megállapodást, amely szerint Miskolcon megvalósulhat a XXI. század tudományos vívmányait felmutató nanotechnológia.

A másik legnagyobb jelentőségű eredménye, hogy ebből az alkalomból adták vissza a Sárospataki Református Kollégium tulajdonát képező könyvritkaságokat.Ez is alkalmat teremtett a történelmi múlt és a két ország közötti kapcsolat helyzetének reális értékelésére és a jövőbe tekintésre. A következő konkrét lépés, hogy megyénkbe látogat a vologdai kormányzóság 15 fős gazdasági szakemberekből álló delegációja Pozgaljev kormányzó vezetésével március 26-29 között.

A küldöttséget fogadja a magyar kormány több tagja. A delegációt hazánk és Oroszország nagykövetei is kísérik. A tárgyalások során várhatóan konkrét megállapodások is lesznek.

A gesztus őszintesége

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, az Európai Integrációs Ügyek Bizottsága alelnöke ellentmondásosnak nevezte a helyzetet:-Mint Sárospatak egyéni képviselőjében felemás érzések maradtak Putyin elnök látogatása után. Örülök, hogy a könyvek nagy része 60 év fogság után visszakerül a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárába.

Annak viszont kevésbé örülök, hogy ez a “kampány-látogatás” sokba került nekünk. Jószerivel az adófizetők pénzén visszavásároltuk a könyveket. Az pedig igazán érthetetlen, hogy 10 könyv visszatartásával miért kellett beárnyékolni a gesztus őszinteségét.Bizakodással nézünk a gazdasági kapcsolatok fejlődése elé. Ha térségünkre gondolok, például a Tokaji bor exportjának egyik fontos piaca  Oroszország.  

Ugyanakkor a a közvélemény és a képviselők is keveset tudnak a bejelentett gázprogram terveiről, annak bennünket érintő költségeiről. Az is kérdés, hogy milyen haszna lesz Magyarországnak a nagy orosz gázellátó terjeszkedéséből. Nem ismerjük, hogy ez erősebb energiafüggőséget vagy  nagyobb energiafelhasználási szabadságot fog hozni. Nagyon fontos, hogy a választások után a megalakuló új kormány mindenekelőtt az ország érdekeit tartsa szem előtt. 

B. Gy.