Friss hírek

2007.12.21. 12:59

Óbuda szerint törvénytelen, hogy a főváros nem tárgyal a Margit Kórház átadásáról

<p>A főváros törvénytelenül jár el, amikor nem adja át a Szent Margit Kórházat Óbudának - mondta pénteki évértékelőjén a III. kerület polgármestere. Bús Balázs szerint nem biztos, hogy előnyös Óbudának, ha továbbra is a főváros része marad.</p>

Bár a III. kerületi képviselőtestület úgy döntött: átvenné a Szent Margit kórházat a fővárostól, a fővárosi közgyűlés csütörtökön még csak napirendre se tűzte a kérdést. A polgármester szerint ezzel Budapest vezetése számtalan törvénysértést követett el. A kórház 2008. január 1-ével a Szent János Kórház egyik telephelyeként működik majd tovább

Bús Balázs hozzátette: nem lehet érdemi párbeszédet folytatni a túl bürokratikus fővárossal. Szerinte a Római parti gát és az aquincumi építésének elhalasztása is ezt jelzi. Nem biztos, hogy jó Óbudának, ha a fővároshoz tartozik, bár ez a kérdés most nincs napirenden - tette hozzá a polgármester.

Bús Balázs elismerte, hogy a főváros az elmúlt években teljesen felújította Bécsi és a Vörösvári utat. Aggasztónak nevezte azonban, hogy a BKV az óbudai buszgarázs bezárását és helyi közösségi közlekedés visszafejlesztését tervezi jövőre.

Egy év alatt a negyedére csökkent az óbudai önkormányzat költségvetésének hiánya. A kerület polgármestere szerint a jövő év elejére sikerül 100 millió forint alá szorítani a deficitet, amely a tavalyi önkormányzati választások után még 400 millió forint volt, ráadásul mindezt hitelfelvétel nélkül. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy átszervezték a polgármesteri hivatal működését és megerősítették az adócsoportot. Az elmúlt négy évben a duplájára emelkedtek az önkormányzat bevételei, amelyek mostanra elérik a 2 milliárd forintot.

Jövőre folytatódik a kerületi térfigyelő rendszer kiépítése. Békásmegyeren jövő márciusig 60 kamerát telepítenek, amelynek képeit a kerületi rendőrség fogja figyelni. Óbuda immár saját közterület-felügyeletet is működtet. A fővárostól átvett feladatokat az eddigi 3 helyett 30 felügyelő látja el. Ettől azt várják, hogy a kerület biztonságosabb és tisztább legyen.

A 2007-es év eredményeihez tartozik, hogy befejeződött a polgármesteri hivatal akadálymentesítése, elkészült a csillaghegyi egészségház és elindult a San Marco Szabadegyetem. A kerület lakossága annak ellenére tovább csökkent, hogy idén többen születtek, mint ahányan meghaltak. Óbudáról ugyanis sokan az agglomerációba költöztek. Sok gyermek születik, így újabb 80 férőhellyel bővítették a bölcsődéket, 50-nel pedig az óvodákat. Jövő ősszel várhatóan 200-zal több elsős kezdi meg általános iskolai tanulmányait, mint ebben az évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!