Friss hírek

2008.11.11. 14:00

Kormányszóvivő: Csaknem 120 milliárd forintos vasútfejlesztési program indul

<p>A kormány múlt szerdai ülésén döntött arról, hogy kiemelt projektként támogatja a Budapest-Székesfehérvár-Boba vasútvonal csaknem 120 milliárd forintos rekonstrukcióját - jelentette be kedden a kormányszóvivő. Budai Bernadett beszámolt a vállalkozások terheit csökkentő, így egyebek mellett a TEÁOR kódokhoz kötődő szabályok módosításáról is. Egyszerűsítik az egyórás cégbejegyzési eljárást is.</p>

A kormány hamarosan benyújtja az Európai Bizottságnak a vasútfejlesztés támogatásáról szóló döntését - hangzott el a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. A fejlesztés első szakaszának első ütemében átépítik a Budapest és Székesfehérvár közötti szakaszt. A Székesfehérvár és Tárnok közötti 43 kilométeres szakaszon a kétvágányú pályát újítják fel, míg Tárnok és a Budapest-Kelenföld közötti 20 kilométeren egy második vágányt is építenek. Az állomások szélesebb peronokat kapnak, új gyalogos aluljárók épülnek és korszerűsítik a biztosítóberendezéseket is. Kápolnásnyéken és Velencén új közúti felüljáró is épül.

A teljes beruházás 119 milliárd forintba kerül, amelyből több mint 101 milliárd uniós forrásból származik majd. Az építkezés 6 évig tart, így 2014 végére biztonságosabb és gyorsabb lesz az összeköttetés a főváros és nyugat-magyarországi régió között. A fejlesztések érintik a budapesti elővárosi vasútforgalmat is, hiszen Tárnokról naponta 17 ezren járnak dolgozni a fővárosba.

A felújított vasútvonal az 5. számú páneurópai hálózat része, amely fontos tranzitút Szlovénia és a Földközi tenger nyugati része felé. Az új vágányok egy részén akár 160 kilométeres óránkénti sebességgel is haladhatnak a szerelvények, így akár fél órával is csökkenhet a menetidő.

A kormányszóvivő beszámolt a vállalkozások terheinek csökkentését célzó múlt szerdai kormányzati döntésekről is. Egyszerűsödnek például a TEÁOR kódokkal kapcsolatos feladatok. Az év elején bevezetett szabályozás automatikusan átvezette csaknem 1 millió vállalkozás adatait az új, EU-konform rendszerbe. Az a 400 ezer vállalkozás, ahol a régi kódok nem feleltek meg az új uniós kódoknak, a korábbi június 30-a helyett év végéig kapott határidőt az intézkedésekre. Ez azonban így is jelentős terhet ró a vállalkozásokra és a hatóságokra egyaránt, ezért a kormány felülvizsgálta a TEÁOR kódok alkalmazását és jelentős könnyítésekről döntött.

A TEÁOR kódok ezután kizárólag a vállalkozások működésével összefüggő statisztikai és adóigazgatási célokat szolgálhatnak. Így a cégnyilvántartásból automatikusan törlődnek a bejegyzett TEÁOR számok és újak sem lesznek. Ez több százezer egyéni vállalkozó számára könnyíti meg az eljárást. Az át nem forgatott vagy be nem jelentett TEÁOR számok bejelentésére azért van szükség, mert ez a közterhek megfizetésének alapja, ezt pedig tudnia kell az adóhatóságnak.

Az elektronikus bejelentést költség- és illetékmentesen kell megtenni az adóhatóság felé a jövő évi adóbevallásban. Akiket azonban a számok módosulása miatt a törvény hatálybalépése óta joghátrány ért, azok 90 napon belül illetékmentesen kérhetik a korábbi állapot visszaállítását.

2009. május 1-től csak elektronikusan lehet számviteli beszámolókat benyújtani a kormányzati portálon keresztül. Ezeket csak a Cégközlönyhöz kell eljuttatni, amely továbbküldi azt az adóhatósághoz. Az APEH ezek alapján fogja ellenőrizni a közzétételi kötelezettség teljesítését. Így rövidebb idő alatt válnak ismertté a beszámolók.

A kormány egyszerűsítette az egyórás cégbejegyzések folyamatát is. A cégbírósági bejegyzéshez ezután nem kell azonnal csatolni az illeték befizetésének igazolását. Elegendő a cég jogi képviselőjének készfizető kezességvállalása arról, hogy átutalták az illetéket, így azt elég utólag továbbítani a cégbíróság felé, amely így nem lassítja a cégbejegyzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!