Pásztor István szerint a Vajdasági Magyar Szövetséget meglopták a vasárnapi választásokon

Budapest, 2012. május 9., szerda (MTI) – Pásztor Istvánt elnökjelöltként a vasárnapi esti adatok szerint 91 401 szavazatot kapott, ez a szám kedd délutánra már csaknem 30 ezer szavazattal lett kevesebb, s csak 63 262 lett a voksok száma – idézi a VMSZ elnökének szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakat a Vajdaság ma hírportál.

A pártvezető szabadkai sajtóértekezletén számos ellentmondást is felsorolt állítása alátámasztására, és a szavazatok újraszámlálására szólított fel.

Kifejtette, hogy a szavazás lebonyolítása és a szavazatok megszámlálásának az időpontja között olyan események történhettek, amelyek “átláthatatlanok, de mindenképpen felülírták a választók akaratát”.

“Szilárd meggyőződésünk, hogy a vasárnapi választásokon a Vajdasági Magyar Szövetséget meglopták” – jelentette ki Pásztor István.

Elmondása szerint kedd délután, amikor a kisebb számról jelent meg az új adat, a szabadkai, a topolyai, a kishegyesi és a magyarkanizsai voksokat tartalmazó zsákok még Szabadkán voltak.

A VMSZ listája a vasárnap éjjeli adatok szerint 2,4 százalékot kapott a leadott szavazatokból, szám szerint 95 375-öt, keddre ez a szám 67 841-re csökkent. A 7 köztársasági mandátum helyett, így már csak 5-re jogosult a VMSZ.

Pásztor István igen talányosnak érzi ezt a szavazatcsökkenést. “Hogyan lehetséges, hogy más pártok jelöltjei és listái esetében ekkora eltérés nincs, csak épp a VMSZ esetében lett 30 százalék” – tette fel a kérdést Pásztor István az újságírók előtt. Hozzátette, irreális adat az is, hogy Szabadkán csak 16 ezer szavazatot kapott volna a Vajdasági Magyar Szövetség.

Emlékeztetett arra, hogy az év elejétől kezdve a Demokrata Párt (DS) közvélemény-kutatása szerint a VMSZ támogatottsága folyamatosan 30 százalék felett volt. Furcsának tartja azt is, hogy Szabadkán háromezer érvénytelen szavazócédula volt.

A szerdai szabadkai sajtótájékoztatón az is elhangzott, valószínűtlen, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség voksolói az elnökválasztáson és a parlamenti választáson szétszavaztak volna. Önkormányzati szinten előfordult, hogy nem a VMSZ-nek szavaztak bizalmat a párt biztosnak hitt szavazói.

A VMSZ elnöke közölte: a vasárnapi választások eredményeit nem tartják elfogadhatónak, és követelik a szavazatok újraszámolását. Ezzel kapcsolatban kezdeményezni fogják a felülvizsgálatot.

– MTI –