Passzív ellenállás: két nap alatt kiszabadul a kalózok fogságába esett görög hajó

A szombaton megtámadott görög teherhajó ukrán legénysége a motorházba menekülve megakadályozta, hogy a kalózok átvegyék a hajó felett az irányítást.

 A szomáliai kalózok végül feladták a küzdelmet, és magára hagyták a hajót – közölte hétfőn az ukrán külügyminisztérium.  A panamai zászló alatt hajózó görög teherszállító kapitánya vasárnap jelezte a hajót üzemelő társaságnak, hogy kiszabadultak.

Az acélrudakat és kábeleket szállító MG Lugelát szombaton támadták meg kalózok, kilencszáz tengeri mérföldre Szomália partjaitól. A 12 ukrán tengerész azonban az ilyen helyzetekre kidolgozott terv követve bezárta magát a hajó motorházába, megfelelő mennyiségű élelemmel és ivóvízzel – közölte az ukrán külügyminisztérium.

A motorházat elfoglaló legénység gyakorlatilag irányítása alatt tudta tartani a hajót, és sikerült megakadályozniuk, hogy a kalózok Szomália felé irányítsák a Lugelát. “Miután két napot töltöttek egy irányíthatatlan hajó fedélzetén, a kalózok végül feladták, és magára hagyták a hajót” – közölte az ukrán külügyminisztérium.

A hajót üzemelő, athéni központú cég igazgatója korábban azt mondta: a hajó kapitánya vasárnap este jelezte, hogy a kalózok elhagyták a fedélzetet. Az eredetileg Mauritiusra tartó hajó most Mumbaiba tart, ahol átvizsgálják.
– Független Hírügynökség –