Partvonal: Mol Liga 2.0

Partvonal: Mol Liga 2.0
Ha minden igaz, végre a jégen is elkezdődik a Mol Liga hokidöntő. Éppen ideje, a furcsa, és sokak szerint a jégkorongnak, a magyar jégkorongnak ártó felvezetés után, a HC Nové Zámky vasárnapi ide nem utazását, és az ezzel kapcsolatos megszólalásokat, döntéseket követően. Sokan neheztelnek az érsekújváriakra. Berecz Csaba jegyzete.

A döntő első meccsére készült miskolci szurkolók, rendezők haragját értem, hiszen tönkretették a programjukat, azt viszont nem, hogy miként fordulhatott elő ez. Hiszen azt már hónapokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy a szlovák harmadosztály rájátszásának a vége, és a Mol Liga döntőjének eleje tulajdonképpen összeér. Hogy mennyi mindent lehetett volna tenni, hogyan lehetett volna átalakítani a programot időben úgy, hogy az mindenki számára elfogadható legyen, annak a variációja végtelen. De itt elsősorban az időben és a mindenki szócskán van a hangsúly. Nem tudom, ki gondolta komolyan, hogy ha egy csapatnak szélsőséges esetben három nap alatt három helyszínen, két sorozatban kell helytállnia, mindannyiszor komplett felállásban, teljes erőbedobásra lesznek képesek. Ez még a Nové Zámkynál izmosabb csapatoknak sem igazán menne. És mivel ők tisztában voltak a képességeikkel, dönteniük kellett, és nem a Mol Ligát választották. Hanem hazájuk bajnokságát, amin nincs mit csodálkozni, hiszen az ottani szövetségtől függnek elsősorban, annak a tagjai. És azon sem lepődtek meg azok, akik a döntő programjának átszabásán részt vettek, hogy nem jöttek el az érsekújváriak, hiszen szóban jelezték, hogy ha harmadik meccset kell játszaniuk a szlovák harmadosztály döntőjében, akkor nem utaznak el vasárnap Miskolcra.

Valószínűleg a legtöbben így döntöttek volna a helyükben. Ami viszont nem jó a Mol Ligának. Momentán. De hosszú távon a magyar jégkorong javát szolgálhatják a mostani események. Ha csak annyit tanulunk belőle, hogy a Mol Liga elsősorban a magyar csapatok számára fontos, mert ebben a sorozatban dől el a bajnoki cím, az se kevés (az csak így zárójelesen, hogy ez a bajnoki „lebonyolítás” nem valami remek megoldás, hiszen ebben az évben – ahogy tavaly – sem volt lehetősége az aranyat nyerő csapatnak arra, hogy közösségi élményként, több száz, ezer emberrel együtt ünnepelje meg a hazai elsőségét). Azt viszont tudjuk, láttuk, hogy vannak olyanok – emlékezzünk vissza a Steaua néhány évvel ezelőtti hozzáállására –, akik másodrangúként tekintenek erre a sorozatra. És, hogy ez éppen egy román első osztályú csapat, vagy szlovák harmad- vagy másodosztályú, tulajdonképpen mindegy. A jelzés a lényeg, és az, hogy mindez arra utal, hogy össze kell rakni a Mol Liga 2.0-t. Már csak azért is, mert az aligha lehet érdeke bárkinek is, hogy a legjobb magyar csapat, a Fehérvár semmilyen formában se vegyen részt ebben a küzdelemben, és hogy ne bővüljön a kör újabb magyar csapatokkal. Persze ez utóbbihoz az is kellene, hogy szélesedjen a bázis, hogy mondjuk a TAO adta lehetősékkel élve az országos szövetség olyan helyeken teremtse meg az infrastrukturális feltételeket – vagy legalább segédkezzen benne –, amellyel új régiókat, városokat hozhat fel a jégkorong térképére. Például Szegedet, Győrt, vagy Zalaegerszeget, Pécset. Mert hosszú távon a sportág vezetői, a sportvezetők ezzel szolgálhatják a zöld asztalnál a magyar jégkorongsport érdekeit, nem pedig az egyik külföldi csapat megregulázásával, időpontháborúval, fegyelmi döntésekkel. Ugyanis a sportág kedvelői meccseket, jó meccseket szeretnének látni, méghozzá a jégen. Reméljük, mostantól lesz benne részük.

– Berecz Csaba –
hirdetés


hirdet�s