Partvonal: Mi jöhet még?

Akt.:
"Nincs foci sem. De nem baj, dolgoznak azon, hogy néző se legyen"
"Nincs foci sem. De nem baj, dolgoznak azon, hogy néző se legyen"
Szurkolói kártya, beléptető- és kamerarendszer, névre szóló belépő, amit nem lehet a termék eladásának helyén megvenni. Aki azt hinné, hogy ez felülmúlhatatlan, annak itt a IX. kerületi rendőrök közleménye, amelyben megmondják, hogy nem mehetsz a meccsre egyedül, és hogy mikor hol kell lenned, ha focit akarsz élőben látniBerecz Csaba írása.

Nap nap után csodálkozok rá a világra mint valami újszülött, pedig itt vagyok már a Földön, a földön negyvenegynéhány éve. Újabbnál újabb hülyeségeket, megemészthetetlen eseményeket próbálok meg feldolgozni. De biztos velem van a baj, legfőképpen azzal, hogy láttam, másképp is lehet. Édesanyám és édesapám vonzalmának köszönhetően még éppen jókor születtem ahhoz, hogy elcsípjem a diósgyőri aranycsapatot élőben, így rajongója legyek a labdarúgásnak, belém ivódjon az a hangulat, ami egy vasgyári meccset körülvesz, legyen szó akár nemzetközi vagy éppen NB II-es meccsről. Ez utóbbiból is kaptam vagy másfél évtizednyit, és ebben az időben történt meg az, hogy a B-közép alatt, Csáki Józsi bácsitól hat sorral lejjebb az egyik drukker egy oldal szalonnát egy kis vereshagymával betolt, azt egy üvegecske borral leöblítette, majd egy pár szál cigarettával szétcsapatta, és ennek köszönhetően irigyelt ember lett. Foci már akkor se nagyon volt, de ő jól érezte magát. Mert még létezett szabadság a 80-as évek második felében. Ha meccsre akart valaki menni, az kitalálhatta ezt 5 perccel a kezdés előtt, nem kellett szurkolói igazolvány, névre szóló jegy, és még az edzett ifjúság is jól járt a belépő váltásakor. Foci most sincs, persze látni az erőlködést, hogy néhányan nagyon rajta vannak, hogy legyen. Ez jó, csak az a baj, hogy – elnézést a kifejezésért – van köztük sok hülye. Egyik, másik olyan magasra kúszott fel valami futballtalan közegből, banki világból, vagy a Duna alsó szakasz mellől, hogy magyar narancsnak nézi a (ló)citromot, és ami ettől is nagyobb baj, hogy életében nem találkozott, beszélgetett egy hosszúlépés, egy pikoló sör mellett olyannal, aki jár, járna meccsre.

Már nincs bevitt kaja, nincs üveges, pláne nem bevitt pia, nincs cigi. Nincs foci sem. De nem baj, dolgoznak azon, hogy néző se legyen, mit számít az, hogy közgazdasági értelemben abszurd, hogy egy olyan termékhez való hozzájutást nehezítenek meg, amire amúgy is alig van kereslet. Szurkolói kártya, beléptető- és kamerarendszer, névre szóló belépő, amit nem lehet a termék eladásának helyén megvenni. Aki azt hinné, hogy ez felülmúlhatatlan, annak itt a IX. kerületi rendőrök közleménye, amelyben megmondják, hogy nem mehetsz a meccsre egyedül, és hogy mikor hol kell lenned, ha focit akarsz élőben látni. Aki azt hiszi, hogy ettől nincs lejjebb, az téved, lehet még szondáztatás, drogteszt a kapuban és vasalás. Nem a korábbi ferencvárosi, diósgyőri kapus, Berki-féle here, hanem élre. Ünneplőbe öltözött legyek a (ló)citrom körül? Kajáljuk?

– Berecz Csaba –


FTC vs. DVTK: egyedül nem megy

Vendégszurkolóként csak csoportosan lehet bejutni a szombati, ferencvárosi NB I-es labdarúgó mérkőzésére. tovább »




További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek