Partvonal: „Balansz”

Akt.:
"Szeretünk MLSZ"
"Szeretünk MLSZ" - © Fotó: amigeleken.hu
Annyi, de annyi minden van, amiről lehetne értekezni az MLSZ hétfői elnökségijével kapcsolatban. Most, hogy túl vagyok az ááááááááááááááááááááá-n, mondok b-t is: de nem egy géppisztoly márka, az uzi és a szövetség okán, hanem a balansz, illetve annak hiánya miatt. Berecz Csaba írása.

A szövetség által kiadott közlemények közül elsőként az Újpest nemzetközi licenckérelmének elutasításán akadt meg a szemem: „nem kaphat ilyen licencet az a klub, amely nem működik legalább három éve”. Ez szép beismerő vallomás, nyilván arra utal, hogy a fővárosi lila-fehér klub a tavalyi évadban, a bajnokság közben költözött át egy másik sportszervezetbe, egy eladósodottból egy tisztába, és ehhez a jogi nonszenszhez asszisztált az MLSZ teljes vezetése. Most pedig azzal rukkoltak elő az „egyenlőség” jegyében, hogy 33 fordulós legyen a bajnokság, és most, hogy véget ért az előző szezon, megmondták, hogy az első hat hely értékesebb, mint a többi. Mert aki nem volt a hatban, az jövőre eggyel kevesebb hazai bajnokit játszhat. Jó, mi? Vagy fogalmazzunk úgy, hogy eszement baromság? Az. Arról nem is beszélve, hogy mondjuk a kiesésért vagy bajnoki címért hajtó riválisok közül az egyik kétszer fogadja a másikat, a másik meg csak egyszer. Dán minta – mondják az MLSZ-ben. Ja, érdemes másolni az ilyen „top bajnokságot”, kár, hogy nem nézte meg valaki, hogy megy a Fidzsi-szigeteken, mert lehet, hogy ott valamelyik csapat tízből hétszer játszik otthon, kétszer idegenben, egyszer meg a tenger fenekén. Még hogy dán minta… A hírek szerint ott éppen most készülnek bevezetni a rájátszást, de ezzel ne is törődjünk. Azt meg ezek után észre se vegyük, hogy a Magyar Kupa-rendezést konzerválták az FTC-nek. Hja kérem, az idén bejött a hazai pálya, megvolt a zöld-fehér kupasiker, és ami bevált, azon minek változtatni? Hiszen vidéken nincs stadion, Debrecenben, Győrben sincs, és ha véletlenül Székesfehérváron, Szombathelyen, vagy Diósgyőrben épülne, akkor is jobb az Üllőin. Már akinek.

De azért ne felejtsük el, vannak más minták is. Olyan helyek a világban, ahol a sport az egyenlőségről szól, ahol nem léteznek kiváltságosak. Remélem, egyszer megtaláljuk és magunkévá tesszük.

Berecz Csaba