Partot ért a Fanapi tájfun Tajvanon

Csaknem 200 km/órás széllökésekkel partot ért a Fanapi vasárnap Tajvanon. Az év legerősebb vihara idején a kormány is bizonyítani akar, miután tavalyi Morakot tájfun miatt kritikák érték.

A tajvani meteorológiai szolgálat szerint helyenként 198 km/ órás széllökésekkel vasárnap délelőtt érkezett meg a tájfun, amely Hualien térségére özönvízet zúdított. A vihar fákat döntött ki, és egy kamiont is felborított. A vasúti közlekedés több helyen szünetel, és törölni kellett belföldi légijáratokat is.

A hatóságok attól tartanak, hogy az esőzések földcsuszamlásokat okoznak. A helyiek emlékezetében még élénken él a Morakot tájfun, amely a sziget történetének egyik legsúlyosabb természeti csapása hozta. Az áradások és sárlavinák miatt több mint 700-an haltak meg, vagy tűntek el. Akkor azzal vádolták Ma Jing-csiu elnököt, hogy a kormányzat túl lassan reagált az eseményekre.

A hatóságok most láthatóan igyekeznek megmutatni, hogy jóval aktívabbak – írja az AFP hírügynökség hozzátéve, hogy Ma vezetésével videokonferenciát tartottak, amelyen az elnök sürgette az illetékeseket, hogy tegyenek intézkedéseket a nagyobb károk megakadályozásáért. A hadsereget közben készültségbe helyezték, hogy szükség esetén járműveikkel részt vegyenek a mentésben.