Pártok reakciói az Alkotmánybíróság döntésére

Az MSZP örül az Alkotmánybíróság döntésének – mondta kedden a Független Hírügynökségnek a párt frakcióvezető-helyettese. Göndör István szerint sikerült megoldani azt a két évtizedes problémát, hogy a képviselők adómentesen, számla nélkül kaptak költségtérítést. A politikus azt is üdvözölte, hogy nem kell milliárdokat költeni népszavazásra.

A Fidesz tudomásul veszi az Alkotmánybíróság határozatát és a párt nem kívánja kommentálni azt – áll a Fidesz keddi közleményében.

Az SZDSZ elfogadja az Alkotmánybíróság döntését, bár a júniusban elfogadott jogszabály nem felel meg a párt korábbi elvárásainak – mondta a Független Hírügynökségnek Szabadai Viktor. A liberális párt ügyvivője ugyanakkor bízik abban, hogy a képviselői költségtérítés ügyének rendezése nem áll meg félúton.

Az Alkotmánybíróság (AB) kedden döntött úgy, hogy nem lesz népszavazás a képviselői költségtérítésről. Az AB keddi közleménye szerint: az Országgyűlés június 29-én olyan tör­vényeket fogadott el a képviselői juttatásokról, kedvezményekről és az őket érintő személyi jövedelemadóról, amelyek “érdemben befolyásolják” a kérdés népszavazásra bocsáthatóságát. Ezért az AB megsemmisítette az Országgyűlés népszavazásról szóló határozatot és a parlamentet új eljárásra utasította.