Partnerséget építő érsebészek

Miskolc – Két miskolci és két kassai intézmény együttműködése keretében tartottak érsebészeti munkaértekezletet a kassai partnerek részvételével a B.-A.-Z. Megyei Kórház Érsebészeti Osztályán pénteken.

Ezúttal az éren belüli katétertechnika műtéti alkalmazását mutatták be, amely révén egyidejűleg több beavatkozást is el lehet végezni, ezzel csökkentve a sebészeti műtétek számát. Továbbá a kóros verőértágulatok éren belüli kirekesztésének módszerét ismertették, amelyeket sürgős esetekben alkalmaznak, tudtuk meg dr. Mátyás Lajos érsebész főorvostól. Egymás munkájának, körülményeinek megismerése, a szakmai tapasztalatok kölcsönös átadása után minél többoldalú együttműködést igyekeznek kiépíteni. Elmondta: a kassai kollégák munkafeltételei ideálisak, olyanok, mint amilyenek remélhetőleg az övéik lesznek, ha a Csillagpont Kórház megépül. A kassai partnerek nevében a Kelet-szlovákiaki Kardiovaszkuláris Központjának főorvosa, Maria Frankovicova elismerőleg nyilatkozott a tapasztaltakról, elismerve, hogy Mátyás főorvos európai szaktekintély, akitől „bőven van mit tanulniuk”. Arra készülnek, hogy következő, kassai találkozásukkor egyebek mellett a művesekezelésekkor általuk alkalmazott érbe hatolás módszerét mutatják be.
A határon átnyúló együttműködéshez az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól kapott 157 551 eurós támogatás biztosít pénzügyi lehetőséget.

ÉM-SzK


A partnerintézmények:

B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház,
Miskolci Egyetem
Univerzita P. J. Safarika Kosiciach
Fakultna Nemocnica Luisa Pastaura Kosice

 
hirdetés


hirdet�s