Pártingatlanok: megszűnhet az ingyenes használat

Rövidesen megkezdődhet a vita a parlamentben a pártingatlanok ingyenes használatát lehetővé tevő törvény módosításáról.

Eközben még arról sincs pontos információ, melyik pártnak hány ingatlan áll rendelkezésére és mire használja őket.

A héten az Országgyűlés tárgysorozatára vette a pártingatlanok ingyenes használatáról szóló törvénymódosítási javaslatot, ezzel nemsokára megkezdődhet a módosítás vitája. A szocialista Molnár Gyula és a szabaddemokrata Bőhm András arra tett javaslatot, hogy az állam tulajdonát képező, a pártok által használt ingatlanokkal kapcsolatban a politikai szervezetek döntsék el: vagy megvásárolják azokat – versenyeztetés nélkül –, vagy piaci alapon kibérelik.

 Azokat az ingatlanokat, amelyeket a pártok nem hasznosítanak, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) hasznosítja, illetőleg értékesíti. A javaslat szűk határidőket szab: a törvény hatálybalépését követően 60 napon belül ki kell üríteni és át kell adni minden olyan ingatlant, amelyre a pártok működésükhöz nem tartanak igényt.

A beterjesztők szerint a piaci viszonyokra történő hatékony áttérést segíthetik a szigorú, a mulasztó párt költségvetési támogatásának felfüggesztését is kilátásba helyező jogi és pénzügyi jellegű szankciók. Ha az érintett párt az ingatlan megvásárlása mellett dönt, a vételár kiegyenlítésére legfeljebb 15 éves részletfizetés adható. A vételár egy összegben való megfizetése vagy az előírtnál rövidebb törlesztési idő vállalása esetén a pártot árengedmény illetné meg. A NAPI Gazdaság korábbi értesülései szerint a kormány támogatja a javaslatot, kétséges ugyanakkor a frakciók álláspontja.

A pártok által használt ingatlanállományról nincsenek pontos nyilvános összesítések. A pártingatlanokról szóló 2000-es törvények szerint minden parlamenti frakcióalapításra képes párt jogosult székházat és egyéb ingatlanokat kapni az államtól, de legfeljebb harminc, összesen 5000 négyzetmétert meg nem haladó alapterületű állami tulajdonú ingatlant használhatnak ingyenesen iroda céljaira.

A törvény ugyanakkor nem rendelkezett a rendszerváltó pártoknak korábban átadott sok száz millió forint értékű ingatlanállománnyal kapcsolatban. A törvények 2000-es vitájához kapcsolódva az akkor Stumpf István vezette Miniszterelnöki Hivatal összesítése szerint az MSZP darabszámot tekintve 79 százalékát, területet tekintve pedig 90 százalékát használja ezeknek az ingatlanoknak.

A szocialista párt közleménye egy saját felmérésre hivatkozva azzal érvelt, hogy az önkormányzati tulajdonú ingatlanokat is figyelembe véve kiegyensúlyozottabb a kép. Eszerint akkor a magyarországi pártok összesen legalább 1080 állami és önkormányzati tulajdonú ingatlant használtak, ebből az MSZP 254-et vett igénybe, az állomány 23,5 százalékát. A közlemény kitért arra, hogy az akkori kormánypártok közül az FKGP és a Fidesz – MPP több száz önkormányzati tulajdonú ingatlant használt ingyen vagy évi 1–100 forint díjért. Problémát okozott az is, hogy míg a szocialisták 69 általuk használt ingatlanról tudtak, addig a hivatalos nyilvántartások szerint ez a szám 386 volt.

A két kormánypárti képviselő javaslata nem mellékel friss ingatlanösszesítést és a várható bevételekre vonatkozó számításokat, így továbbra is a kérdésben nem szívesen nyilatkozó pártok szórványos nyilatkozataira lehet csak hagyatkozni.

A HVG idén nyári információi szerint az ingatlanüzletben érdekelt Ökocentrum Rt. megvásárolta a KDNP utolsó cégét, a 2001-ben 44 millió forint törzstőkével alapított Mitrabau Kft.-t, amelybe annak idején apportálták a pártszékház céljára 2000-ben vásárolt Thököly úti volt Sport mozit. Az FKGP Belgrád rakparti székháza ügyében a vevő Szeremley Hubával pereskedett a párt.

Az MSZP a Köztársaság téri központ helyett a 2006-os kampányt már egy új központból akarta levezényelni, ám ez várhatóan már nem sikerül a szocialistáknak. A Fidesz-főhadiszállás a Szentkirályi utcába költözött, de a Lendvay utcai házat is megtartották. Az SZDSZ szintén feladta eredeti, Mérleg utcai székházát és a zuglói önkormányzattól a kilencvenes évek második felében vásárolt Gizella utcai épületbe ment át.