Pártfinanszírozás – Transparency International: az állami támogatás megvonása a legdrágább megoldás

Budapest, 2012. május 18., péntek (MTI) – A Transparency International (TI) szerint a pártok állami támogatásának megvonása súlyos korrupciós kockázatot jelent, a javaslat a párt- és kampányfinanszírozásnak csak egy részkérdését érinti, de önmagában nem jelent megoldást, a rendszer átfogó rendezésére lenne szükség.

A TI ezt annak kapcsán közölte pénteken az MTI-vel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a költségvetés rossz helyzete miatt megvonná a 2013-as és 2014-es költségvetési támogatást a pártoktól.

A szervezet közleményében ismerteti: Magyarországon a párt- és kampányfinanszírozás ügye máig rendezetlen, nem átlátható, hogy melyik párt pontosan milyen forrásokat használ, milyen kiadásai vannak, és emiatt nem lehet tudni, hogy a pártok képviselői döntéseikben mennyiben képviselik választóik akaratát és mennyiben azok magánérdekeit, akik a működésükhöz és kampányaikhoz szükséges forrásokat biztosítják.

Úgy vélik, az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiánya súlyos korrupciós kockázatokat jelent és azok orvoslására összetett megoldások szükségesek. Ezt szem előtt tartva április 4-én a TI kezdeményezésére valamennyi parlamenti párt nyilatkozatot írt alá a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről, és vállalták, hogy még idén új törvényt fogadnak el ezen alapelvek mentén – idézik fel.

Kiemelik: a nyilatkozat szerint “biztosítani kell, hogy a pártok működésükhöz szükséges minimális forrásokat állami támogatásként kapják meg, ám a túlzott állami függőséget el kell kerülni”. A Fidesz-KDNP által is aláírt közös nyilatkozattal nincs összhangban a kormányfő javaslata – vélekedtek.

A TI szerint ha egy párt nem kap állami támogatást, a választópolgárok pedig anyagi lehetőségeik miatt nem támogathatják a pártokat, “nem marad más, mint a pártok teljes eladósodása és a hitelezőiktől függővé válása vagy pedig tehetős és befolyásos magánszemélyektől és cégektől felajánlott támogatások elfogadása”. Mivel a pártok és kampányaik finanszírozására vonatkozó szabályozás nem biztosítja megfelelően az átláthatóságot, nagy a kockázata annak, hogy a támogatásért cserébe a pártok a támogatók magánérdekeiket akár a választóik kárára is kiszolgálják – hangsúlyozzák. Hozzáteszik: az ebből fakadó károk hosszabb távon jóval több költséget jelentenek, mint a pártoknak jelenleg juttatott állami támogatás.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek