Parragh László: a kamara javaslatait támogatja a kormány

Miskolc, 2015. április 9., csütörtök (MTI) – Az adózás rendjének átalakításáról, a képzés fontosságáról, a kamara véleményének, javaslatainak kormányzati támogatásáról beszélt egyebek mellett Parragh László Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) küldöttgyűlésén csütörtökön.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke úgy fogalmazott: nem elsődlegesen az adókulcsok átalakításáról van szó, mert ez számviteli, költségvetési döntés, hanem az, hogy “hogyan és miképp kell adózni.”

“A politika hogy ezt mikor hozza nyilvánosságra, az az ő dolga”, ugyanakkor a szakmai munka nagyon erőteljesen zajlik, ebben a kamarának, a gazdasági önkormányzatnak “nagyon-nagyon markánsan meg fog jelenni a véleménye”, a Kupa Mihály egykori pénzügyminiszter féle adóreformnak mérhetőségéhez hasonló átalakítás várható a magyar adórendszerben – mondta, ugyanakkor részleteket erről nem közölt.

A magyar gazdaság állapotáról a kamara elnöke azt mondta: nagyon erőteljesen közelít a német gazdaság növekedéséhez, sőt azt meg is haladja.

Fogalmazása szerint 2010-ben sikerült egy olyan fordulatot elérni, amelynek eredményeképp mára “az ország minden mutatója pozitív”, a beruházások száma gyarapodik, a foglalkoztatás jelentősen bővült, a munkanélküliségi ráta csökkent, teljesítményközpontú lett az adórendszer, átalakult a nyugdíjrendszer, csökkent az ország eladósodottsága, évek óta “tudjuk tartani a 3 százalék alatti költségvetési hiányt”, a nemzetközi hitelminősítők “folyamatosan értékelik föl Magyarországot”.

Szólt arról is, hogy a kamara javaslatai az elmúlt években nagyon sokszor beépültek a kormányzati munkába, “mindaz, amit a vállalkozói szféra megfogalmaz, azt valóban tudjuk közvetíteni a kormányzat felé”, véleményünket minden területen keresztül tudjuk vinni, a “kormányzattal van egy valós együttműködésünk.”

Parragh László beszélt arról is, hogy a szakképzésben, a felsőoktatási- és felnőttképzésben mára a kamara szerepe megkerülhetetlenné vált.

Hangsúlyozta: ma már nem lehet olyan diák a szakképzésben, aki ne menne be a reálgazdaságba, a duális képzésnek köszönhetően a felsőoktatásban, a gazdasági szakokat végző hallgatók is bejárnak munkahelyekre, tapasztalatokat szerezni.

– MTI –