Parlamenti vizsgálóbizottságot kér a Fidesz a King’s City ügyében

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz a sukorói King’s City megaberuházással kapcsolatban. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a kaszinóváros-projektet gyanús körülmények között minősítették kiemelt fontosságú nemzetgazdasági projektté, ráadásul az ingatlanok körül is vannak tisztázatlan kérdések. Cser-Palkovics András szerint a demokráciában a legkevesebb egy ilyen vizsgálat lefolytatása, ugyanis a volt és a jelenlegi miniszterelnök, és a volt pénzügyminiszter szerepét is tisztázni kell az ügyben.

Cser-Palkovics András emlékeztetett: májusban több kérdést is feltett Bajnai Gordonnak, aki a King’s City projekt fő koordinátora volt a befektetői csoport és a kormány között, érdemi válaszokat azonban nem kapott. A Fidesz helyettes szóvivője szerint a kormány legalább hét lépésben támogatta a beruházást, ugyanis a többi között az új vagyontörvény miatt a földek verseny nélkül cseréltek gazdát, a négyzetméter árak aggályosan alacsonyak voltak, az ingatlant pedig beépíthetővé sorolták át. A beruházás megkapta a kiemelt fontosságú nemzetgazdasági beruházás minősítést, a kaszinóvárosra kiírt pályázaton pedig csak egy beruházó felelt meg a kiírásnak.

A Fidesz szerint parlamenti eszközökkel kell kivizsgálni a gyanús körülményeket és Gyurcsány Ferenc volt, Bajnai Gordon jelenlegi miniszterelnök, valamint Veres János volt pénzügyminiszter szerepét is a beruházással kapcsolatban.

A Sukoró melletti 70 hektáros területen 400 milliárd forintos beruházást terveztek, ahova egyebek között óriáskaszinót, háromezer szobás szállodát, koncerttermet, fedett sípályát, élménystrandot, golfpályát és szórakoztató központot építenének. Az állami területért a két Pest megyei gyümölcsös mellett 360 millió forintot adott az államnak Joáv Blum izraeli-magyar állampolgárságú üzletember. A King’s City ellen több civil szervezet és az ott élők is tiltakoznak. A beruházással kapcsolatban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Központi Nyomozó Főügyészség is nyomoz, előbbi közokirat-hamisítás, utóbbi különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.