Parlamenti választások Finnországban

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Finnországban. Az előzetes felmérések szerint a jelenlegi centrista kormányfő, Matti Vanhanen meg tudja tartani pozícióját, ám elképzelhető, hogy koalíciós partnere a következő négy évben nem a szociáldemokraták, hanem a konzervatívok lesznek.

Vanhanen pártja, a Centrum Párt 23,3 és 24,7 százalék közötti eredményre számíthat. Az utóbbi 4 évben jó gazdasági mutatókat produkáló koalíció nagyobbik pártja kampányában az egészségügyi ellátás fejlesztésére, az időseknek szóló programokra és a munkahelyteremtésre helyezte a hangsúlyt.

Ha Vanhanen győz, szakértők szerint új koalíciós partnert is választhat: a jelenleg szövetséges szociáldemokraták 21,3 és 22,6 százalék körül, az ellenzéki konzervatívok 20,4 és 22,1 százalék körül futhatnak be.

Az 5,2 milló lakosú Finnországban 4,2 millió ember adhatja le voksát. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint reggel kilenckor nyíltak meg, és este 8 óráig tartanak nyitva. Az első eredmények este 11 óra körül várhatóak.