Parlamenti választás kezdődött Kambodzsában

Helyi idő szerint reggel hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Kambodzsában, ahol törvényhozási választásokat tartanak vasárnap. A voksolás az előrejelzések szerint várhatóan a jelenleg is kormányzó Hun Sen és pártja győzelmét hozza majd.

A több mint nyolcmillió kambodzsai választópolgár mintegy 15 ezer szavazóhelyiségben adhatja le voksát – közölte Tep Nytha, a Nemzeti Választási Bizottság vezetője, hozzátéve, hogy reményeik szerint a szavazás zökkenőmentesen zajlik majd. A választások szabályosságát egyébként 13 ezer hazai és nemzetközi megfigyelő felügyeli.

A 23 éve hatalmon lévő Hun Sen kormányfő pártja, a Kambodzsai Néppárt (CPP) korábban azt közölte: a voksoláson szeretnék megerősíteni többségüket a 123 fős parlamentben. A CPP-nek jelenleg 73 képviselője van a törvényhozásban, és további nyolc helyre van szükségük ahhoz, hogy egyedül tudjanak kormányt alakítani.

A választás hivatalos eredményét csak néhány nappal később jelentik majd be az ázsiai országban, de a voksoláson részt vevő pártok várhatóan már vasárnap este közzéteszik saját becsléseiket.