Parlament: Szerdán szavaznak a különadó és az Alkotmánybíróságot érintő módosító javaslatokról

Az Országgyűlés szerdán ismét összeül, és a képviselők szavaznak a 98 százalékos különadóról, valamint az Alkotmánybíróság hatásköreinek változásáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról – erről döntött hétfő délutáni rendkívüli ülésén a Házbizottság.

A vonatkozó törvények és az alkotmány módosításának végszavazása jövő héten kedden lesz. A Házbizottság elutasította azt a szocialista javaslatot, amely általános vitával is kiegészítette volna a szerdai ülés napirendjét.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn jelentette be, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) hatásköreit szűkítő törvényjavaslat enyhítését kezdeményezi. Lázár János a parlamentben napirend előtt ismertette: javaslata szerint alkotmányos alapjogokat érintő kérdésekben mégis lenne normakontrollra lehetősége az Ab-nak a költségvetést, az adókat és a járulékokat érintő törvények ügyében is. A részletes változásokat tartalmazó módosító indítványt az alkotmányügyi bizottság nyújtotta be az Országgyűlésnek. A törvény zárószavazása jövő héten kedden lesz.

Az eredeti javaslat szerint azokban a kérdésekben, amelyekben nem lehet országos népszavazást kiírni – így a költségvetést és adókat érintő törvények – az Alkotmánybíróságnak nem lett volna döntési hatásköre.
Lázár János hétfőn úgy fogalmazott: az a javaslata, hogy “ne kössék össze a népszavazások ügyével az alkotmánybírósági hatáskörök ügyét.”

A kormánypárti frakcióvezető ismertette a 98 százalékos különadóról szóló törvény tervezett módosításait is: eszerint a nagy összegű végkielégítésekre kivetett 98 százalékos adót nem vetnék ki a nyugdíjba vonulók járandóságára, egyébként a munkavállalók a 3,5 millió forint fölött fizetnék azt, és nem számítana bele a szabadságmegváltás. Az állami-önkormányzati vezetők és az állami, illetve önkormányzati tulajdonban álló cégek vezetői esetében maradna a 2 millió forintos határ, és beleszámítana a szabadságmegváltás is. A rendelkezés ugyanakkor öt évre, vagyis a 2005-ös adóévre visszamenően lenne hatályos.
– Független Hírügynökség –