Parlagfűirtás: csak a szánk járt

Nem hatékony a parlagfgű elleni védekezés – állítja az Állami Számvevőszék és egy civil egyesület. Az ÁSZ elsősorban a védekezés szabályozatlanságát kifogásolja a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) pedig azt veti a kormány szemére, hogy nem tartják be az idén szigorodott előírásokat.

A PME elnöke szerint a segélykérő vonalukra érkezett hívások száma azt igazolja, hogy nem volt sikeres a nagy propagandával beharangozott program. Az egyesület szerint a hatóságok ritkán élnek a kényszerkaszálás és a bírságolás lehetőségével, ezért nem csökkent a parlagfüves területek nagysága. Szeptemberig összesen 60 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok.

Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott elismerte, hogy nem minden önkormányzat vette komolyan a parlagfűvel kapcsolatos feladatokat. A hatósági intézkedések kapcsán ő is tapasztalt ellentmondásokat.

A számvevőszék a 2004-es parlagfű elleni védekezést elemezte. Ebben az ÁSZ a szabályozások felülvizsgálatát és egy belső ellenőrzési rendszer kialakítását indítványozza. A tavalyi pályázati pénzeknek ugyanis csak egy kisebb része szolgálta a parlagfű elleni közvetlen védekezést.További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek