Parlagfű-mentesítést szerveztek Sárospatakon

Vágják a parlagfüvet
Vágják a parlagfüvet - © Fotó: HAI
Sárospatak – Az Országos Polgárőr Szövetség Környezetvédelmi Bizottsága, a B.-A.-Z. Megyei Polgárőr Szövetség, valamint a Sárospataki Polgárőr Egyesület a „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” program keretében szezon­indító parlagfű-mentesítést szervezett Sárospatakon.

Az eseményen részt vett Gábriel Géza, az Agrárminisztérium főosztályvezető-helyettese, Sikora Attila, Sárospatak alpolgármestere, Erdős Viktória, az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke és dr. Komáromi Éva, a Sárospataki Járási Hivatal vezetője.

Együttműködés

Dr. Komáromi Éva egyebek mellett elmondta, nagy öröm számukra, hogy a Sárospataki járást és a járásszékhely települést, Sárospatakot választották a „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” programindító helyszínéül. Komáromi Éva szerint nagyon fontos a hivatal életében is, hogy mind a járásszékhely, mind a járáshoz tartozó települések parlagfűmentesek legyenek. Az önkormányzatokkal és a megyei polgárőr-szövetséggel együttműködve tesznek a társadalmi célért.

Az önkormányzati területeket az önkormányzatok saját hatáskörben, illetve a bejelentés alapján a magán termelők kezében lévő területeket pedig jelzés alapján azonnal igyekeznek mentesíteni. A Sárospataki járásban szerencsére csak elvétve van parlagfüves terület.

Gábriel Géza hangsúlyozta, hogy meg kell szüntetni a parlagfű-fertőzöttséget az ingatlanokon, nem szabad, hogy virágbimbós állapotba kerüljön a növény, azért, hogy ne boruljon virágzásba és ne ontsa a pollent. Ezt az állapotot fent kell tartani az egész vegetációs időszakban, a parlagfű-mentesítési kötelezettségnek folyamatosan eleget kell tenni, egészen október közepéig.

ÉM