Parlagfű: az első számú közellenség

Parlagfű
Parlagfű
Debrecen – A mezőgazdaságnak becslések szerint évi 34 milliárd forint kárt okoz a parlagfű és további 30 milliárdot költünk az általa előidézett allergia gyógykezelésére – hangsúlyozta Szabó László növényvédelmi herbológus egy konferencián.

A mezőgazdaságnak becslések szerint évi 34 milliárd forint kárt okoz a parlagfű és további 30 milliárdot költünk az általa előidézett allergia gyógykezelésére – hangsúlyozta Szabó László növényvédelmi herbológus (HBM Mg. Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság) előadásában azon a konferencián, melyet a napokban tartottak az MTADAB székházában.

Legyen karantén

Figyelmeztetett: Franciaország és Lengyelország szorgalmazza, hogy a terjedés megakadályozása érdekében az EU rendeljen el karantént a parlagfűvel fertőzött államok szántóföldi terményeire. Ha ezt sikerülne elérniük, az lelassítaná és költségesebbé tenné ezen termékein mezőgazdasági exportját! Nem elhanyagolható, hogy a gazos táj kulturálatlan benyomást kelt és csökkenti a turisztikai vonzerőt is.

– Őshazájában a parlagfüvet számos rovar- és gombafaj károsítja. Jelenleg laboratóriumi körülmények között vizsgálják, milyen módon lehetne legfőbb természetes ellenségeit (ambrózia bogár és néhány gomba) felhasználni ellene itt Európában, de az esetleges betelepítés természetesen nagyon alapos tanulmányokat és rengeteg óvatosságot igényel – intett a szakember.

Vannak eredmények

A konferencián elhangzott, hogy az idén elmaradt tél sajnos kedvezni fog az egyébként is igen alkalmazkodó, igénytelen, hideg-és szárazságtűrő, rendkívül életképes növénynek.

A mentesítés kezdetben koordinálatlanul, jóformán hatékonyság nélkül zajlott. Csak 2004-ben különítettek el először pénzt a parlagfű elleni védekezésre, majd 2005-től a megfelelő jogszabályi háttér is létrejött (szigorú ellenőrzés, több jogosítvány a hatóságoknak), azóta minimális mértékben csökkent a mennyisége, a pollenkibocsátás főszezonja kissé kitolódott, egyre többen figyelnek oda a védekezésre – hallhattak némi biztatót is a mezőgazdaság és az önkormányzatok képviselői.

Sz.T.