Parkoljunk okosan! De hol?

Parkoljunk okosan! De hol?
Miskolc – A “nagyposta” környéke, a Szinvapark előtti parkoló, a színház mögötti park, a Művészetek Háza előtti tér és számos lakótelep. Csak néhány hely azok közül, ahol Miskolcon az autósok szinte sportot űznek a szabálytalan parkolásból.  A jogszabály

A KRESZ idevonatkozó szabályaira fittyet hánynak, szem előtt tartva azt, hogy céljukhoz lehetőleg minél közelebb, minél kényelmesebben parkolhassanak. Ők azzal védekeznek, hogy sok az autó, kevés a parkolóhely a városban. A közterület-felügyelők szerint azonban a megyeszékhely parkolási kultúrájára az jellemző: minél közelebb, minél kényelmesebben, és ha lehet ingyen parkoljunk.

Agora levelezőfórumunkon is téma volt, hogy az autósok KRESZ-t nem ismerve – vagy nem akarva azt ismerni – parkolnak, ahol csak helyet találnak. „ …a postánál úgy áll fel a magabiztos sofőr ( szemben a mélygarázs negyven méterre), hogy szó szerint nem lehet elférni a falnál… A Szinvapark előtt (szintén mélygarázs is van) pedig rendszeresen az autók fara lóg be az úttestre, sőt a kanyarban a zebrára is” – írja a Miskolc Agora egyik levelezője, Jármai György Tamás.

A közterület-felügyelet embereinek sajnos folyamatosan büntetniük kell a szabálytalanul álló autósokat – mondta Papp Tamás, a közterület-felügyeleti és település-rendészeti főosztály vezetője. Az autósok sokszor leparkolnak a megállni tilos táblánál is, például a színház mögötti utcában – folytatta –, nem veszik figyelembe, hogy ezeken a helyeken azért tiltja a KRESZ a megállást, mert ez tűzoltósági felvonulási terület. Ugyanez a helyzet a Művészetek Házánál, itt a macskakövön állandósult a parkolás, de most kulcsos korláttal zárták le – tette hozzá. Az autók így nem mennek be, viszont a tűzoltóknak, vészhelyzet esetére van kulcsuk – tette hozzá.

Kényelmesen

Az autósok rendszeresen parkolnak a Berzeviczy szakközépiskola előtti díszburkolaton is, az Arany János utcai Lottó-ház árkádja alatt, itt a buszforgalmat is veszélyeztetve –mondta. Hozzátette: annak ellenére, hogy a helyszíni bírság összege nőtt, 3000-20000 forintig terjedhet.
Igaz, hogy az elmúlt években megnőtt az autók száma a városban, de új parkolókat is építettek, például a Művészetek Háza melletti mélygarázst, vagy azt, ami a Hősök tere alatt van – magyarázta. Hozzátette: az emberek azonban szeretnek minél közelebb, kényelmesebben megállni, és a legkisebb helyet is megtalálják, ahol esetleg ingyen parkolhatnak, még ha az szabálytalan is.

Járdára fel!

A nagyposta melletti híd mögött forgalomtól elzárt terület van, sokan mégis itt parkolnak. Papp Tamás elmondta: szerették volna ezt legalizáltatni, és mozgássérülteknek három parkolót kialakítani. Ez nem sikerült, így minden nap bírságolniuk kell a szabálytalanul parkolókat – tudtuk meg. De végső cél a mozgáskorlátozott parkolók felfestése – hangsúlyozta.
Szinte rendszeres az is, hogy a járdán parkolnak az autósok. Nem tudván azt, hogy az ilyen esetekben nem a tiltó, hanem az engedélyező táblát kell figyelniük, azaz csak akkor lehet, ha ezt táblával jelzik – mondta a főosztályvezető. Ilyen, engedélyezett hely Miskolcon, többek között a Görgey utca egy szakasza és a Soltész Nagy Kálmán egyik része.

Zöld kontra autósok

A lakótelepeken, például a Győri kapuban is probléma, hogy sok az autó, kevés a parkoló. Vannak olyan kis utcák, ahol mindkét oldalon autók állnak. A KRESZ nem tiltja az ott parkolást, de így elzárni az utat balesetveszélyes, hiszen szükség esetén egy tűzoltóautó nem tudna behajtani. Ilyen az Aba utca egy része is, ahol Szebeni Péter (MSZP) önkormányzati képviselő kezdeményezte az utca kiszélesítését, igaz a zöld területek rovására. Akinek autója van azok többnyire támogatják, akiknek nincs, azok a zöldet féltik.

Mélygarázs épülne

A csütörtöki miskolci közgyűlési ülés tárgyalja a városfejlesztési tervet, amelyben szó van parkolóhelyek kialakításáról, igaz az önkormányzat mélygarázsban gondolkodik. F. Nagy Zsuzsanna, az Ökológiai Intézet munkatársa – szintén agorázónk – szerint ezáltal, egy-két belvárosi parkunk kivételével valamennyi park potenciális mélygarázsbefogadó hellyé válhat. Mint írja: „Városunk völgyben fekszik, hatalmas betonfelületei fokozottan sugározzák nyáron a meleg levegőt, a hőkatlan jelenségének kialakulásához minden adottságunk megvan… Több zöldre, főként lombkorona szintre és a Szinva mihamarabbi és minél hosszabb szakaszon történő megnyitására lenne szükség…”

Kapcsolódó jegyzetünk:

Az ellentét örök

Az autósok és a parkolóőrök között fennálló ellenszenv örök. Nem tudni, mikor és miért kezdődött, csak azt tudni, hogy létezik, és ez az ellentét kibékíthetetlen.