Friss hírek

2009.09.28. 12:11

Iskolai botrány Székesfehérváron sapka miatt

<p>Megtiltották egy kisdiáknak Székesfehérváron, hogy olyan sapkába menjen iskolába, amely a koronás címerrel ellátott történelmi Magyarország térképével, és a történelmi árpád sávos zászlójellel volt díszítve. A szülõ másik iskolába íratta a gyereket, az önkormányzat vizsgálatot indít.</p>

Az üzenõfüzetben az igazgató és az osztályfõnök kérte az alsós, második osztályos gyerek szüleit arra, hogy ne viselje a gyerek a sapkát az iskolában. Ez szeptember 21-én történt. Másnap a szülõ másik iskolába íratta be a kisdiákot.

"Azt írta az iskola, tiltott önkényuralmi jelképek voltak a gyerek sapkáján. Õ törvénytisztelõ állampolgár, ilyet nem adna rá. A sapkát nem õk készítették, Keszthelyen, a Festetics-kastélyban vették" - mondta el a Független Hírügynökségnek a gyerek édesapja.

A Btk. szerint tiltott önkényuralmi jelkép pl. a horogkereszt, vagy az ötágú csillag.

"Olyan jellegzetes jelképek voltak a sapkán, amelyek az utóbbi három évben politikai üzenetet hordoznak, az oktatási törvény pedig kimondja, hogy az iskola világnézetileg semleges hely. Sajnálja, hogy nem tapintatosabban, négyszemközt beszélt a szülõvel" - tudtuk meg Pokrovenszki Lászlótól, a Tóvárosi Általános Iskola igazgatójától.

A közgyûlés múlt csütörtöki ülésén a Jobbik önkormányzati képviselõje tette szóvá a történeteket. Az iskola igazgatója pénteken vizsgálatot kért maga ellen az oktatásért felelõs alpolgármesternél, amelyet a napokban kezdenek meg.

Az iskolaigazgató egyébként ugyancsak tagja a közgyûlésnek. Az SZDSZ színeiben jutott be, augusztus 31-én lépett ki a pártból, a frakció öt másik tagjával együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!