Párizsi klímacsúcs – A klímaváltozás első bizonyítékait dokumentálták brit és svájci kutatók

A klímaváltozás első bizonyítékait dokumentálták brit és svájci kutatók
A klímaváltozás első bizonyítékait dokumentálták brit és svájci kutatók - © Fotó: phys.org
London – Az 1980-as években a Földön példanélküli globális klímaváltozás ment végbe, amelyet ember által előidézett felmelegedés és egy vulkánkitörés okozott – írták brit és svájci kutatók tanulmányukban, amelyben a globális felmelegedést előidéző és kísérő jelenségek hosszú sorát dokumentálták.

A szakemberek szerint a Föld biofizikiai rendszereiben – a légkör felsőbb rétegeitől az óceánok mélyéig, az Északi-sarktól a Déli-sarkig – bekövetkezett hatalmas léptékű változás, vagy “rendszerváltás” 1987 körül összpontosult és az El Chicón mexikói vulkán öt évvel korábbi kitörése idézte elő.

A klímaváltozást olyan jelenségek kísérték, mint a Balti-tengerbe ömlő folyók vízmennyiségének 60 százalékos növekedése vagy az Egyesült Államok nyugati részén tomboló erdőtüzek időtartamának 400 százalékos növekedése.

A szakemberek véleménye szerint a klímaváltozás nem egy fokozatos folyamat, hanem hirtelen növekedések okozta egyetlen változás, és az elmúlt ezer évben bekövetkezett klímaváltozások között az 1980-as évekbeli a legnagyobb mértékű.

“Munkánk ellentmond annak a felfogásnak, amely szerint nagy vulkanikus kitörések csupán a Föld lehűlését idézik elő. A rendszerváltás esetében úgy tűnik, hogy a globális felmelegedés elérte azt a pontot, amikor a vulkánkitörések okozta lehűlés nagyon rövid idő alatt a hőmérséklet gyors emelkedésébe fordult át. A változás gyorsasága jelentős hatással volt sok biológiai, fizikai és kémiai rendszerre világszerte, de különösen nyilvánvaló volt az északi hőmérsékleti térségekben és az Északi-sark körzetében” – idézte Philip c. Reidet a Plymouthi Egyetem professzorát, a Global Change Biology folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzőjét a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Mintegy 6500 meteorológiai állomás adatait felhasználva, klímamodelleket elemezve, számtalan tudóssal konzultálva és tanulmányaikra alapozva a szakemberek bizonyítékokat tártak fel olyan nagy mértékű változásokról, mint az óceánok hőmérséklete, savasodása, a folyóvizek PH-értékének megváltozása, a madarak és növények viselkedésében bekövetkezet változások, a jég- és a hómennyiség változása a sarkvidékeken, a szélirányok megváltozása.

Kimutatták, hogy a rendszerváltás 1984-ben Dél-Amerikában kezdődött és Nyugatról Keletre terjedt, 1985-ben elérte Észak-Amerikát, 1986-ban az Atlanti-óceán északi térségét, 1987-ben Európát és 1988-ban Ázsiát.

Ezek az időpontok egybeesnek olyan jelentős változásokkal, mint például cseresznyefák korábbi virágzása világszerte vagy a kétéltűek kihalásának első jelentős bizonyítékai.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter