Párizsban kerültek elő a decemberben Hollywoodban ellopott értékes hegedűk

Párizsban őrizetbe vettek egy amerikai férfit, aki rendkívül értékes, lopott hegedűket próbált meg eladni francia régiségkereskedőknek. A hangszereket Karácsony előtt lopta el egy betörő Mark Kashpertől, a Los Angeles-i Filharmónikusok szólistájától, az amerikai hegedűművész hollywoodi lakásából.

Az egyik ellopott hegedűt Carlo Tononi ((kárló tonóni)) mester készítette a 18. században és értékét legkevesebb 200 ezer euróra (50 millió forintra) becsülik. A másik, hasonlóan értékes hangszert egy 19. századi francia hegedűépítő, Jean-Baptiste Vuillaume ((zsaa bátiszt vijjóm)) készítette és az ötven év körüli férfi ezt akarta eladni 50 ezer euróért.

Minthogy azonban a hírt és a hegedűk képét a betörés után rögtön föltették a világhálóra, a számba jöhető műkereskedők felismerhették a lopott holmit. A hegedűvel házaló amerikait a kereskedők bejelentése alapján csütörtökön fogták el és megtalálták mindkét hangszert is.

Az illetőről csak annyit árultak el, hogy amerikai állampolgár, aki már hosszabb ideje Amszterdamban él. A férfi tagadja, hogy ő tört volna be a hegedűművész házába. Azt állítja, hogy a hegedűket egy ismeretlentől vásárolta.