Életstílus

2011.04.14. 16:42

A reggelizés is megakadályozhatja a gyermekkori elhízást

<p>Jelenleg Európában több mint 14 millió túlsúlyos és körülbelül 3 millió elhízott gyermek van, ráadásul számuk egyre nő, az utóbbi 40 évben tízszeres lett. Az elmúlt 20 évben a túlsúly és elhízás előfordulása Magyarországon is minden korosztályban jelentősen emelkedett.</p>

A gyermekkori elhízás nemcsak azért is veszélyes, mert növeli számos betegség kockázatét, hanem azért is, mert ők nagy valószínűséggel felnőtt korukban is túlsúlyosak lesznek. Erről a problémáról szervezett csütörtökön konferenciát az ÁNTSZ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete (OÉTI).

A felmérések szerint az iskolások kevesebb tejet, tejterméket, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint ajánlott. A tanulók egyharmada nem reggelizik, és többségük naponta csak kétszer étkezik. Sok cukros, szénsavas üdítőt isznak viszont, a tanulók kétharmada napi rendszerességgel fogyaszt ilyen italt. A szakemberek szerint különösen a reggeli kimaradása, és a cukros üdítők jelentősen hozzájárulnak a gyermekkori elhízáshoz.

Az OÉTI konferenciáján bemutattak több olyan országos programot, amely segíthet megoldani a problémát. Ilyen például a HAPPY, amely az első vízfogyasztást népszerűsítő program Magyarországon, és amelyhez 2010-ben 17 megyéből és a fővárosból összesen 77 iskola és 1 iskolafogászat összesen 24 300 gyermek csatlakozott. .A Startolj reggelivel! című akcióban az ország 11 városából kiválasztott 14 általános iskola 5. és 8. osztályos tanulói (kb. 1500 diák) és tanárai vettek részt.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!