Paradicsomról a lakásba

Tönkreteszi a zöldséget a kártevő
Tönkreteszi a zöldséget a kártevő - © Fotó: ÉKN-Archívum
Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc – Egyre nagyobb pusztítást okoz a néhány éve megjelent kártevő, a poloska.

Szilágyi ­Gábor nevű olvasónk fordult hozzánk azzal a kérdéssel, hogy mit tud tenni a paradicsomot megtámadó poloskákkal, fogyasztható-e így a termés, és miként lehet védekezni ellene. A kérdés azért is aktuális, mert itt van a ­bosszantó kártevő „bevackolásának” ideje.

Komoly károk

Idén soha nem látott mértékben jelent meg kártevőként a poloska a paradicsomon, és hatalmas károkat okozott országszerte. A jelzések alapján ez egyrészt azt is jelenti, hogy nőtt a poloska elszaporodása az országban, ahogy azt is, hogy veszélybe került a paradicsom, amely eddig csak kismértékben volt célpontja a kártevőnek.

Az elmúlt években egyre több helyen tűntek fel az egyébként hazánkban nem őshonos poloskák, főleg két fajtájuk: a zöld, jobban ismert, úgynevezett vándorpoloska, illetve a később érkező, de nagyobb károkat okozó barna egyed, az ázsiai márványpoloska. Míg eleinte inkább csak zavaróak voltak, ha berepültek a lakásba, a fényre, ugyanis hangosan döngve repkednek, és ha megfogjuk őket, akkor védekezésképpen bűzös váladékot bocsátanak ki. Addig az elmúlt három nyáron már a növényeket károsító hatásuk miatt is komolyan célkeresztbe kerültek. Az ország egyes részein ugyanis komoly károkat okozott a falánkságuk.

Inkább permetezzük

Nagy probléma, hogy egyelőre célirányos irtószer nem nagyon van forgalomban – bár kezdenek megjelenni. A hatásos szerek azonban olyan erősségűek, amelyek más populációkra is veszélyt jelentenek, ugyanakkor az érésben lévő gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök permetezése is nagyon kockázatos. A poloska étlapja ugyanis nagyon változatos, szinte minden növényfélével szívesen „megbirkózik”. Jelenleg természetes ellensége sincs, és betegségek sem nagyon tizedelik, viszont jól érzik itt magukat, ami miatt egyre jobban szaporodnak. Magyarországon a lambda-cihalotrin és a gamma-cihalothrin tartalmú piretroidok vannak engedélyezve poloskák ellen, mint a Karate 2.5 WG, a Karate Zeon, vagy a Rapid CS. A természetes növényi eredetű hatóanyagok közül az azadyrachtint és a pirethrin+rotenon-t alkalmazzák.

A poloska a petéit a levél fonákjára rakja, tehát a paradicsom termését így nem károsítja, „csupán” táplálkozik belőle. Ha kivágjuk a rossz részt a termésből és alaposan megmossuk, akkor fogyasztható – az más kérdés, hogy sokan a megrágott termésből inkább már nem fogyasztanak.

A mezőgazdaságban, vagy a kiskertekben okozott kár mellett a nagy probléma, hogy a hideg idő beköszöntével meleg fészkelőhelyet keresnek maguknak: általában a lakásokban. Ugyan az emberre nem jelentenek veszélyt, azonban senki nem szívesen töltené velük a telet társbérletben. Nagyon kell tehát vigyázniuk azoknak, akiknél nagy számban van jelen a kertben a poloska, mert könnyen a lakásban köthetnek ki. Ha már nincs olyan növényünk, amelynek a termését károsíthatják, javasolt a fentebb felsorolt szerekkel permetezni a populáció gyérítése érdekében.

Horváth Imre