Paradicsomháború Mórahalmon

Mórahalom – Egy kamionnyi, azaz 15 tonna paradicsomot dobáltak egymásnak a második mórahalmi paradicsomfesztivál paradicsomdobálásra benevezett játékosai.

A versenyben az győzött, aki a legtöbb paradicsomot tudta bedobni egy palánkon kivágott körbe. Tucatnyi csapat indult – köztük egyetlen női – de legtöbbjüket nem a győzelem, hanem részvétel hajtotta.

Távolról egyesével, közelről kétmarékkal, majd tucatjával, amilyen gyorsan csak lehet. Ezek a paradicsomháború alapfogásai, amelyek ellen a hátrafelé kétkezes motolla technikával lehet sikeresen védekezni. A legtöbb csapat komoly stratégiával is készült.

A szabályok szerint a támadóknak palánkon lévő lyukba kellett bedobni a paradicsomot, a védők feladata ennek megakadályozása volt. A játékban egyszerre két csapat játszott, kétszer öt percig egymás ellen.

A küzdelem heve átragadt a nézőkre is, akik közül többen be-beszálltak a dobálózásba. A 15 tonna paradicsomot pár óra alatt pépesítették a csapatok. A helyi tűzoltóság pedig vállalta, hogy a csaták végén a játékosokat – jutalomból – lecsutakolja.

A szervezők elmondták, hogy a játékot a spanyolországi Bunyolban évente hagyományosan megrendezett paradicsomdobálás ihlette, melyet itthon is szeretnének hagyománnyá tenni.

Címkék: ,