Nagyvilág

2011.04.26. 17:31

Először tarthatnak felvonulást Moszkvában a melegek

<p>A moszkvai városvezetés engedélyt adott az orosz főváros első melegfelvonulására - közölték kedden a menet szervezői. A melegek jogaiért küzdő orosz aktivisták korábban már tartottak engedély nélküli megmozdulásokat, de azokat keményvonalas nacionalisták és vallási csoportok támadták meg, vagy a rendőrséggel kerültek szembe.</p>

"Öt évig tartó küzdelem után engedélyt kaptunk a meleg büszkeség felvonulás megtartására" - közölte az AFP francia hírügynökséggel a GayRussia nevű szervezet vezetője. A melegek jogaiért küzdő csoport május 28-ára kapott engedélyt a moszkvai önkormányzattól. A városvezetés ötszáz ember részvételét engedélyezte - közölte Nyikolaj Alekszejev.

Ez az első alkalom, hogy a engedélyezték a melegek felvonulását az orosz fővárosban. Moszkva előző polgármestere, aki a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jellemzése szerint úgy irányította 18 éven át Moszkvát, "mintha saját hűbérbirtoka lenne", vehemensen ellenezte a melegek felvonulását. A tavaly szeptemberben elbocsájtott Jurij Luzskov 2007-ben kijelentette, hogy soha nem fogja engedélyezni a menetet, amelyet "sátániként" jellemzett.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!