Papírgyűjtés: szabályozva

„Az iskolai papírgyűjtésnek pótolhatatlan jelentősége van”
„Az iskolai papírgyűjtésnek pótolhatatlan jelentősége van” - © Fotó: ÉKN
Budapest – A hulladéktörvény módosításával rendeződött az iskolai papírgyűjtés jogi háttere.

Még idén májusban röppent fel, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint 2015. január 1-jétől a korábbi kereteken belül nem lehet folytatni az iskolai papírgyűjtést, azonban néhány hete változott a helyzet. Kiderült: az ősszel törvénymódosításra kerülhet sor azért, hogy a korábbi éveknek megfelelően az iskolák folytathassák a papírgyűjtést. Iskolai papírgyűjtés: hogyan tovább?

„Az iskolai papírgyűjtés törvényi lehetőségét teremti meg a hulladékról szóló törvény módosítása. A változtatással egy 14 éve fennálló jogi anomáliát sikerült orvosolni” – tudatta az Észak-Magyarország érdeklődésére a Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája. – „Az iskolai és óvodai papírgyűjtésre ugyanis eddig csupán általános szabály vonatkozott, vagyis hatósági engedéllyel lehetett végezni. Ennek ellenére a 14 év alatt egyetlen kormány, így az Orbán-kormány sem akadályozta az iskolai papírgyűjtést. Az iskolákat soha, semmilyen módon nem érte hátrány, nem indult ellenük hatósági eljárás.” – közölték lapunkkal.

Uniósnak megfelelni

Megtudtuk: a hulladékról szóló törvény módosítása értelmében az intézmények évi két alkalommal, legfeljebb öt-öt napon keresztül gyűjthetik a papírt. Ezt követően önállóan dönthetnek arról, hogy továbbértékesítik, amiből saját bevételhez juthatnak. „A Kormány és ezen belül a Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett a környezettudatos szemléletformálás mellett, amelyben az iskolai papírgyűjtésnek pótolhatatlan jelentősége van.” – írták kérdésünkre.

Az FM szerint a jogi helyzet rendezésére azért volt szükség, hogy az iskolák és óvodák a jövőben jogilag is tiszta és rendezett szabályok között folytathassák a papírgyűjtést. Ez azért is fontos, mert Magyarországnak nagyon szigorú, egyre nagyobb hasznosítási arányokat meghatározó uniós előírásoknak kell megfelelnie a hulladékgyűjtés területén.

A minisztérium azt is hangsúlyozta közleményében, hogy befagyasztja a 2014-es szinten a hulladéklerakási járulék összegét a hulladékról szóló törvény másik módosítása. Ez 6000 forintot jelent tonnánként, és a jelentős mértékben köztulajdonban lévő lerakók üzemeltetőit érinti. A cél az, hogy a járulék összegét a hazai gazdasági viszonyokhoz és a hulladékgazdálkodás jelenlegi fejlettségéhez igazítsa.

Ugyanakkor jelentős pénzügyi és adminisztrációs könnyebbséget jelent a gazdálkodó szervezetek számára az a módosítás, amely lehetőséget teremt arra, hogy a gazdálkodó szervezetek begyűjtési és tárolási engedélyei ne veszítsék hatályukat 2014. december 31-ével, hanem az eredeti érvényességi időn belül használhassák azokat.

ÉM-JLI