Papcsák újabb feljelentéseket tesz tanácsadói szerződések miatt

Újabb hárommilliárd állami forint tanácsadói szerződéseken keresztüli indokolatlan, vagy gyanús kifizetéseiről számolt be hétfőn Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos. A fideszes politikus többek között arról is beszámolt, hogy az In-Kal Security állami megbízásból egy aktív bíró tevékenységét is vizsgálta.

Az elszámoltatási kormánybiztos tájékoztatása szerint az In-Kal Security Kft. az ITD Hungary-vel kötött szerződés alapján a cég egyik volt vezetője után vizsgálódott, aki munkaügyi perben állt az ITD-vel. A “nyomozás” során vagyonosodási helyzetét, családi és baráti kapcsolatait is vizsgálta a cég. Emellett a volt vezető felesége – aki aktív gazdasági bíróként dolgozott – tevékenységét is vizsgálták olyan “jeleket” keresve, amelyek alátámaszthatják, hogy a bíró egyes gazdasági ügyekben nem pártatlanul döntött.

Papcsák Ferenc  szerint ez példátlan Magyarországon, hiszen a vonatkozó törvények szerint hivatali személlyel kapcsolatban, hivatali tevékenységre vonatkozóan nem végezhető magánnyomozás.
Az elszámoltatási kormánybiztos hozzátette: az In-Kal több mint ötven tanácsadói szerződésen keresztül 2,8 milliárd forintnyi állami megbízást kapott az elmúlt években és például a mai napig ők őrzik az ügyészség épületeit is.

Az ügyben egyébként Papcsák tájékoztatja a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságügyi Tanács elnökeit és hamarosan egyéb jogi lépéseket tesz, azonban ehhez “rendkívül precíz beadványokra van szükség, mert intellektuálisan nagyon felkészült gárda készítette el a szerződéseket” – mondta a fideszes politikus.

Emellett Papcsák beszámolt egy a Proware Kft-nek adott 238 millió forintos megbízásról is. A Tarjányi Péter rendőrségi szakértő vezette cég 2002-ben a Medgyessy-kormány hivatalba lépése után a Magyar Fejlesztési Bank, az Állami Autópálya Kezelő és a Nemzeti Autópálya Kezelő munkatársairól készített a rendőrségnél használatos “profilt.” Az alkalmazottakat átlagosan 1,5 órán keresztül faggatták egy arra kijelölt szobában Tarjányi vezetésével és pszichológusok részvételével.
Papcsák szerint ez a megfélemlítés felháborító, de mivel a cselekmény elévült, ezért nem tehet jogi lépéseket az ügyben.
– Független Hírügynökség –