Papagájkór ölt Deszken – újabb gyanús esetek

Most már biztos, hogy papagájkór-fertőzés miatt halt meg egy hete az a 43 éves férfi, akit a deszki tüdőkórházban ápoltak.

Ezt támasztják alá a hétfői boncolást kiegészítő mikrobiológiai vizsgálatok – jelentette be ma reggel a Csongrád megyei tisztifőorvos. További két esetben szinte biztos, hogy papagájkór okozza a megbetegedést, és öt másik gyanús esetet is vizsgálnak. Mindannyian a szentesi Hungerit Rt. baromfifeldolgozójának dolgozói.

A tisztiorvosi szolgálat szerint a most ismert hét eset mellett újabbak is várhatóak, de legalább két hét szükséges ahhoz, hogy mindegyiknél kétséget kizáróan igazolni, vagy cáfolni lehessen, hogy a megbetegedést papagájkór-fertőzés okozta.

Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ megyei járványügyi osztályvezetője elmondta, a szolgálat folyamatosan monitorozza a betegeket, és vérvizsgálatot végeznek mindannyiukon. Emellett figyelik a szentesi cég összes táppénzen lévő dolgozóját is.

Az ÁNTSZ az üzemben folytatja a hétfőn megkezdett szigorú ellenőrzéseket, illetve módszeresen vizsgálja végig a cég 78 táppénzes állományban lévő dolgozóját – mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Ferenc, Csongrád megye tisztifőorvosa.

Az ÁNTSZ eddigi vizsgálatai során nem talált kiugró szabálytalanságot a cégnél, de ennek oka lehet az is, hogy például a légtechnikai berendezésekre nincsenek kidolgozott jogszabályok. Pedig a megfelelő szellőztetéssel, védőruha viselésével minimálisra lehet csökkenteni a kockázatot. Egyébként a baromfiállomány szinte száz százalékban fertőzött a papagájkór kórokozójával, de ez az állatoknál nem okoz tüneteket. A kór emberről emberre nem terjed.

A papagájkór halálozási aránya az antibiotikumok bevezetése előtt elérte a húsz százalékot, azt követően viszont egy ezrelékre zuhant vissza. Magyarországon több mint harminc éve nem szedett halálos áldozatot a kór.