PannErgy-MVLC: Az erőnlét megszerzésén volt leginkább a hangsúly

Sokat erősítettek
Sokat erősítettek
Miskolc – Szerdán 20 órától Egerben debütál az OB I-es miskolci férfi vízilabdacsapat.

Tíz és fél hét felkészülés van a csapat mögött: vajon elérte-e azt, amit szeretett volna? – kérdeztük dr. Sike József vezetőedzőtől.

– Igen – válaszolta a tréner. – A cél az volt, hogy a történelmi első OB I-es szezonra a csapat kondicionálisan elérje azt a szintet, amely ehhez az osztályhoz kell. Mindezt két részre kellett bontani: az egyik az úszáskondíció, a másik maga a fizikai kondíció. Úszáskondícióban maximálisan elértük, az MVLC egy komolyan és gyorsan úszó gárda lesz, ebben senkitől nem fogunk kikapni. A másikban még kell fejlődni, ahhoz több idő szükséges. Aki több éve játszik az OB I-ben, annak teljesen más a fizikai állapota, mint egy OB I/B-ből jött játékosnak. Az egyiknél hatórás napi penzum van, a másiknál három. Hiába van felrajzolva csodálatosan egy taktika a táblára, ha a játékos nem tudja megvalósítani, mert nincs arra felkészülve, nincs hozzá erőnléte. Ezért én fordítva ültem a lovon, először megadtam a kondíciót, és nagyjából bő két hete kezdtük kialakítani a csapatra a struktúrát. Biztosan nem azzal fogunk nyerni mérkőzéseket – legalábbis az első körben –, hogy a centerek sziporkáznak, hiszen még nincsenek elfogadva az OB I-ben.

Akár csukott szemmel

A nyáron érkezett szakvezető így folytatta az elemzést, a csapat leírását:

– A bal oldali, jobbkezes oldalunk OB I-es szintű, itt a Barcelonetát is megjárt Marko Petkovic, Hornyák Olivér, Ronen Gros és a Kerschbaum Norbert megoldja a feladatokat, ők az erősebb oldalunk. A másik oldalunkon – ahol Jakab Dániel, Aleksandar Njegovan és Somlai Tamás van – még dolgoznunk kell, ez a csapatrész még nem érte el a csúcsot, de jól halad. Kapusposzton két nagyon jó képességű játékos áll rendelkezésre, hiszen Bendes Viktor tavaly szinte végig parádézott, mellé érkezett Valics Bence, akit ismer a honi élvonal Egerből. Itt a világon semmi probléma nem merült fel. Olyan szinten teljesítettek eddig, hogy ebben a pillanatban még nem érzek markáns különbséget, csukott szemmel, nyitott szívvel bármelyiket betenném, mert mind a ketten kiváló mutatókat hoztak.

Átérzik, tudják

Arról, hogy az első élvonalbeli szezonja következik a miskolci vízilabdának, így vélekedett a vezetőedző:

– Ez egy szép történelmi hivatás – válaszolta dr. Sike József. – Ötven év múlva arról fognak itt beszélni, hogy a 2015/2016-os szezonban került be a miskolci csapat az OB I-be, és lehet, ugyanolyan történelmet írhat, mint az Eger, a Szentes vagy a Szeged, ezek a tradicionális pólós városok. A három külföldi játékos érzi a küldetéstudatot, ők nagyon jól tudják, egy feljutó csapatnak az első történelmi évében egy célja lehet bármilyen sportágban: a biztos, korrekt bennmaradás, nem fehér asztalnál, létszámemeléssel. A fiúk egyébként ezt átérzik, még azon az áron is, hogy nem szerencsés ez a kétcsoportos beosztás, elosztás, de felesleges ezen rágódni és sírni. Ha most ezen keseregnénk, hogy oda kerültünk, ahol a Szolnok és az Eger Bajnokok Ligája-siker álmokkal indul neki, vagy egy remek Szeged, egy jó Kaposvár, akkor vissza kellett volna adni az indulási lehetőséget. Minden sanszot meg kell ragadni, ahol esélyünk van.

Negyedenként kettővel

A nyitányról, az egri fellépésről így vallott a szakvezető.

– Azzal azért mindenki tisztában van, hogy a válogatottak, idegenlégiósok sorát adó Szolnok és Eger ellen győzelmi esélyekről nem beszélhetünk – hangsúlyozta dr. Sike József. – De le tudjuk mérni magunkat, hogy hol tartunk ehhez a szinthez képest. Ugyanúgy meg fogják verni a többi ellenfelüket is, mint bennünket, lesz egy értékmérő, mégpedig a gólarány differencia. Kézilabdában is volt már olyan, hogy valaki két-három góllal megközelítette a Szegedet, a Veszprémet, „csak” 26-20-ra nyertek és az már szenzációszámba ment. Egy Miskolcnak szenzációszámba kell menni már az első meccsen Egerben. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy nagyon nagy gólarányú, sima vereséget szenvedjünk. A lelkiismeretünk tiszta, elvégeztük, amit el kellett. Az Eger negyedenként két góllal jobb, így azt gondolom, egy nyolcgólos vereség a reális kategóriába tartozik, tartozna. Szeretnénk tisztességgel helytállni, ez a feladat. Ha a bajnokságban nem engedik majd azt a partról, hogy a vízben ne vízirögbi legyen, hanem vízilabda, hogy a nemzetközi trend felé közelítünk majd, annak irányába mozdulunk el, akkor meglepetéseredményeket is elérhetünk.

ÉM-MI


A rutinosabbak plusz feladata

Bachner András szakmai vezető, klubelnök ezeket mondta el lapunknak a bajnoki nyitány előtt.

– Nehéz volt, de végre eljutottunk oda, hogy OB I-es csapata van a városnak, felépült maga a vízilabda sportág is teljes vertikumában, amire méltán lehetünk büszkék és lehet büszke Miskolc – kezdte Bachner András. – A csapat az elmúlt hetekben kőkeményen edzett és készült a bajnokságra, a rá váró feladatokra, de ezt nem is lehetett másképpen csinálni… Úgy gondolom, a lehetőségekhez képest mindenki megtette a magától telhetőt, úgy érzem, ha fejben, pszichésen teljes mértékben elhisszük azt, hogy mi igenis egy jó csapat vagyunk, akkor ez a gárda szép jövő előtt áll, szép eredményeket érhet el a szezonban. Mivel mi egy fiatal társaság vagyunk, lényeges lesz, hogy a rutinosabb játékosok mennyire tudják összerázni a csapatot, amennyiben ez is sikerül, abban az esetben – a top három-négy csapatot kivéve – bárkivel, bárhol, bármikor partiban lehetünk.


A belépőkről

2012-ben úgy döntött a klub, hogy a szurkolók térítésmentesen tekinthetik meg a hazai OB I/B-s bajnoki összecsapásokat. Az átlag nézőszám a másodosztályban 100–150 fő között mozgott, de a rangadókra és a rájátszásra már 250–300 fő is szurkolt a lelátón. Az MVLC-nél baráti árat állapítottak meg az OB I-re: a felnőttek 800, míg a diákok és a nyugdíjasok 600 forintért vehetnek majd belépőt.

Jegyzett edző jött a stábba

Dr. Sike József vezetőedző mellé a napokban csatlakozott Petlyánszki Péter, aki másodedzői feladatokat lát el a PannErgy-MVLC-nél. Az 57 éves szakember korábban játszott a BVSC-ben, Egerben magyar bajnok és kupagyőztes, volt felnőtt válogatott kerettag. Edzői pályafutását a budapesti vasutasoknál kezdte, de légióskodott Németországban, ahol bajnok és gólkirály is volt. 1996-tól különböző korosztályos válogatottnak volt az edzője.