Pannergy: megépülhetnek a távhő létesítmények a Miskolci Geotermikus Projekt keretében

Pannergy: megépülhetnek a távhő létesítmények a Miskolci Geotermikus Projekt keretében
Budapest, 2012. október 31., szerda (MTI) – Engedélyt adott a Magyar Energia Hivatal (MEH) a Miskolci Geotermia Zrt.-nek a Mályit, Kistokajt, és Miskolcot ellátó távhőtermelő létesítmény megépítésére – közölte a Pannergy Nyrt. szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A Miskolci Geotermia Zrt. a PannErgy és a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ) leányvállalata.

A jóváhagyó határozat engedélyt adott a távhőtermelő létesítmény megvalósítására vonatkozó, a kérelemben szereplő „Miskolc egyes részeinek hőellátása érdekében tervezett termálvíz kitermelés, hasznosítás és vízvisszasajtolás vízi létesítményeinek kivitelezési munkálataihoz” – olvasható a közleményben.

A Nemzeti Energiastratégia szerint 2020-ra a megújuló energiaforrások arányát átlagosan 14,65 százalékra kell emelni, ez a geotermia terén azt jelenti, hogy Magyarországon 2020-ra a geotermikus energiából származó energiamennyiségnek el kell érnie az évi 12 millió gigajoule-t.
A Miskolci Geotermikus Projekt ebből 800 ezer-1,1 millió gigajoule-t tehet ki.

“Reményeink szerint a Miskolcon és környezetében végrehajtott pilot projekt tapasztalatait, és a munkák során felhalmozott kompetenciákat,
újabb olcsó, és környezetbarát fűtési megoldás megvalósításában tudjuk majd hasznosítani” – idézi a közlemény Bokorovics Balázst, a PannErgy Nyrt.
Igazgatótanácsának elnökét.

A PannErgy szeptemberben fejezte a Miskolci Geotermikus projekthez kapcsolódó öt geotermikus kút fúrási munkálatait. A 2010-ben elindított, csaknem 22-24 millió eurós beruházás eredményeként Miskolc mellett 2013-tól Mályi és Kistokaj is bekapcsolódhat a geotermikus hő hasznosításába.

– MTI –